Danbolig: Så stor betydning har energimærket for prisen på dit hus

Energimærket kan være afgørende for, hvor meget køberne vil betale for deres nye hus. Hvis energimærket er godt, står der ofte et flot beløb på købsaftalen, men halter energimærket bagefter, gør prisen det typisk også.

Det viser tal fra Boligsiden, som boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit har beregnet.

På Bornholm koster et gennemsnitligt hus på 140 kvadratmeter i øjeblikket 1.037.000 kroner, oplyser ejendomsmæglerkæden Danbolig. Til sammenligning er energivenlige huse med energimærke A og B i år blevet solgt for 1.449.000 kroner i samme område. Det er 40 procent eller 412.000 kroner mere end et gennemsnitligt hus, lyder det fra ejendomsmægleren.

– Der gemmer sig store penge i de gode energimærker. Køberne er ofte ret bevidste om mærkningen, og at et godt energimærke har betydning for indeklima, miljø og varmeregning. Derfor er det helt naturligt, at energimærket også afspejler sig i prisen, siger indehaver Martin W. Kok-Hansen fra Danbolig Bornholm.

Et gennemsnitligt hus på 140 kvadratmeter med energimærke F og G er i år blevet solgt for 891.000 kroner, oplyser ejendomsmægleren. Det er 14 procent eller 146.000 kroner mindre end et gennemsnitligt hus og altså 558.00 kroner lavere end den tilsvarende pris på de mest energioptimale huse med energimærket A og B.

Energimærket består af to dele. Selve energimærket beskriver, hvor store udgifter boligen har til vand, varme og el, mens den anden del er en rapport med forbedringsforslag, som vil være hensigtsmæssige at få foretaget, lyder det fra Danbolig.