Vi har et seriøst problem: Bornholm fyrer for gråspurvene

Vi har et seriøst problem, hvis Bornholm virkelig skal være den lysende grønne ø, som Bright Green Island-målsætningen siger. Problemet er dårlig isolering af vand- og varmerør i vores huse. Rigtig mange fyrer populært sagt for gråspurvene, når opvarmet vand skal transporteres rundt til husets vandhaner og radiatorer.

Det er budskabet fra Bornholms eneste tekniske isolatør, Allan Westphal, der fra Sandvig driver virksomheden Isolering Bornholm.

Han er uddannet teknisk isolatør, og han isolerer rør samt ventilationskanaler. Det, der møder ham ude i de bornholmske hjem, virksomheder og offentlige bygninger, er meget ofte ikke i orden.

– Vi hører en masse om bæredygtighed og Bright Green Island. Men jeg kommer rundt og ser, hvordan tingene faktisk ser ud her, og når det handler om isolering, er det bestemt ikke bæredygtigt. Det ligner Albanien i 50’erne. Der er ikke isoleret op til standard nogen steder, og det er helt anderledes, end hvordan det ser ud i resten af landet. Jeg vil nødig lyde som den sure mand i selskabet, men det er det, jeg ser, fortæller Allan Westphal, der flyttede til Bornholm i 2013 for så at starte selvstændig virksomhed i 2014.

Dårligt udført og grimt

Isolatøren mener eksempelvis, at meget af den rørisolering, der findes på Bornholm, er lavet med isolerende rørskåle af for ringe kvalitet. Man skulle måske tro, at de problemer skyldes, at arbejdet blev gjort for mange år siden. Men nej – ikke nødvendigvis.

– Nu har der været en fjernvarmetilslutning, som er ved at være færdig, og når jeg ser på, hvordan rørene er blevet isoleret i forbindelse med det, ligner de noget, der er løgn. Det er dårligt udført og grimt. Jeg var for nylig hos et ægtepar i Tejn, der var blevet tilsluttet fjernvarmen. Egentlig var jeg der for at blæse isolering ind på deres loft. Men af interesse spurgte jeg, om jeg måtte se deres rør. Og ja, ganske rigtigt: Bløde rørskåle og manglende isolering i bøjningerne. De mente, at det så flot ud med alu-rørskåle. Men da jeg viste dem billeder af min rørisolering, kunne de godt se, hvordan korrekt udført rørisolering skal se ud – afsluttet med rengøringsvenlig PVC.

– Folk ved ikke bedre, og det er total mangel på respekt for kunden at aflevere sådan noget halvfærdigt venstrehåndsarbejde, siger Allan Westphal.

Råber ikke op af brødnid

Han vurderer, at de folk, som har udført meget af isoleringsarbejdet herovre, ikke er uddannet til det. Og at materialerne og isoleringsmetoderne er valgt for at spare penge.

Det vil jo nok typisk være en VVS’er, der står bag den isolering, som du kritiserer. Du er øens eneste tekniske isolatør, så siger du ikke bare de her ting, fordi en anden faggruppe møver sig ind på dit område?

– Jeg har ingen grund til at råbe op. Jeg har nok at lave, så det er ikke, fordi jeg lider af brødnid, når andre udfører arbejdet. Men når man snart hver dag i avisen kan læse om det ene og det andet kloge hoved, der taler om, hvor gode vi er til bæredygtighed her på Bornholm, så får jeg lyst til at sige noget, når jeg ser det, jeg ser, siger Allan Westphal.

Foruden isolering af rør isolerer Allan Westphal også hulmure og lofter med Isover Insulsafe- det, man tidligere kaldte glasuld – via indblæsningsmaskine. Desuden laver han skibsisolering, blandt andet i form af aftagelige puder.