Energitjenesten: Ringe isolering koster bornholmerne knaster

Det er helt rigtigt, at varmerør i Bornholmske hjem ofte kunne være langt bedre isoleret, end tilfældet er. Det fortæller energirådgiver hos Energitjenesten, Mads Kissow, som i forbindelse med Bright Green Island-initiativet BedreBoligBornholm har været ude i mange hjem for at rådgive om energibesparelser.

– Qua BedreBoligBornholm kan jeg i den grad bakke op om, at niveauet af teknisk isolering er relativt ringe i forhold til, hvad man mener er den moderne standard nu. Der er især en slagside i forhold til ejendomme, der generelt er i dårlig stand. Der mangler der ofte isolering og typisk også teknisk isolering. Særligt under gulve, i krybekældre og andre svært tilgængelige steder. Der er mange mangler, fortæller Mads Kissow.

Energirådgiveren fortæller, at det faktum, at rør ofte er utilgængelige, betyder, at mange vælger at isolere andre steder, når huset skal gøres mere energivenligt.

– Isolering af varmerør under nogle gulvbrædder virker ikke så markant, som at blæse isolering ind i en hulmur. Det er lidt usexet, og derfor bliver det ikke gjort.

– Men som energivejleder kan jeg konstatere, at der kan være et stort potentiale i at få isoleret rørene. Har man dårligt isolerede rør, vil der være en enormt hurtig tilbagebetalingstid, hvis man får udført isolering, siger Mads Kissow.

Han bekræfter teknisk isolatør Allan Westphals pointe i forhold til, at vi her har en sort plet på Bright Green Island.

– Der er her et relativt stort potentiale i forhold til husejere, der vil spare på energien, og i forhold til Bright Green Island-indsatsen, siger Mads Kissow.