Nyt julemarked i Rønne gik så godt, at en tradition er skabt

– Det gik rigtig godt, synes jeg, siger Maja Frendrup, som selv havde været med til at arrangere ACAB’s julemarked torsdag eftermiddag og aften i Galleri Raschs, Nørregade.

ACAB står for Arts & Crafts Association Bornholm, som er en forening af førende bornholmske keramikere, trædrejere, knivsmede og så videre, som blev stiftet i 2002.

Hun er selv medlem og har også Maja Frendrup Keramik i Allinge.

– Det bedste var næsten, at mange af kunderne spontant sagde, at de syntes, det var dejligt og spændende, at de kunne se så meget forskelligt kunsthåndværk på ét sted, frem for kun at opleve et enkelt værksted, siger hun.

I alt deltog 21 kunsthåndværkere i julemarkedet, som varede fra klokken 14 og til klokken 20, og det er første gang, foreningen har lavet sådan et i Rønne.

– Der har engang været et på kunstmuseet i Rø, men det var før jeg kom med i foreningen i 2014, siger keramikeren her dagen derpå.

Er det, med gårsdagens erfaring, noget, I kunne tænke jer at gentage?

– Ja, det var der helt sikkert stemning for. Nu skal vi lige evaluere det i januar og se på, om der skal ændres nogle ting, men fra de kunsthåndværkere, der var med i går, hørte jeg kun positive tilkendegivelser. De syntes, det var et godt sted at lægge det og egentlig også et godt tidspunkt at gøre det på.

– Måske måtte det godt, hvis det kunne lade sig gøre, ligge nogle dage tidligere, men det er egentlig også meget godt, at det ikke ligger i begyndelsen af december, hvor der er så mange julemarkeder, at det næsten ikke er til at finde rundt i. Men dem, jeg talte med, syntes, det havde været hyggeligt, der kom mange mennesker, og de fik solgt noget, siger Maja Frendrup.

Hvor mange besøgte markedet?

– Jeg vurderede selv, at der i hvert fald var 250, der kiggede forbi, men andre mente, at der havde været endnu flere, så det kan da også godt være, at det var 300 eller noget der omkring. Der var i hvert fald et jævnt flow af mennesker hele tiden, på nær de sidste to timer, hvor det stilnede lidt af. Men vi var meget tilfredse, og når det er første gang, man holder noget, er det faktisk fedt, at man kan hive så mange mennesker til.

En ny tradition er skabt?

– Ja, det er jeg ret sikker på, siger Maja Frendrup.