Læge kører praksis videre alene

Fra 1. januar får lægehuset i Havnegade 42 i Nexø nyt navn. Klinikken hedder i dag Munk & Christensen og drives af lægerne Finn Arne Munk og Inger Christensen. Men fra 31.12.18 stopper Finn Arne Munk, og det har ikke lykkedes at finde en ny læge til at træde ind som kompagnon. Derfor overtager Inger Christensen hele klinikken, der skifter navn til Lægehuset Havnegade Nexø, fortæller Inger Christensen.

De to læger har delt praksis siden 1996.

Inger Christensen oplyser, at alle patienter fortsat er tilmeldt klinikken. Der tages ikke nye patienter ind.
Det er dog ikke efter eget ønske, at Inger Christensen nu overtager hele klinikken selv.

– Jeg vil MEGET gerne have en kompagnon eller en ansat læge. Vi har haft annonce i på lægernes hjemmeside for ledige praksis i næsten et år med én ansøger som resultat, og han sprang fra, fortæller Inger Christensen, der også har søgt læger i udlandet.

– Vi har søgt i Tyskland uden at få et seriøst bud, så det er altså ikke så nemt lige at få en ny, siger Inger Christensen, der fortsat søger for at få en kompagnon.

Der er akut mangel på praktiserende læger mange steder i landet, og et højt tal af de læger, der er, har lukket for tilgang.

Tvang er ikke en løsning

Socialdemokratiet har foreslået at løse de akutte lægemangel ved at indføre en slags ”tjenestepligt”, hvor alle unge læger skal tvinges til at arbejde et halvt år i et af de områder af landet, der mangler praktiserende læger.

Inger Christensen mener ikke, at Socialdemokratiets forslag er en løsning.

– Der er i forvejen en KBU (klinisk basisuddannelse), som de unge læger SKAL have. I den kommer en stor procentdel til almen praksis. Man kan vælge KBU efter det nummer, man trækker, så mange bliver allerede der tvunget ud i yderområderne. Jeg synes ikke, det er rimeligt at presse de unge læger mere rundt i landet end det. Husk på, at de ofte er omkring slutningen af 20’erne, og i en alder, hvor de også skal have børn og familie. Det er jo ikke så nemt at rakke landet rundt med hele familien. Det er jo heller ikke rimeligt, at en mor til små børn kun skal se børnene en gang imellem, mener Inger Christensen.

Hun mener, man skal gå en anden vej.

– Vi har en del unge læger, som har valgt at være på Bornholm, og det er det, vi skal satse på. Vi forsøger at gøre det attraktivt at være her, og det lykkes jo også at få en del unge læger hertil. Så med tiden bliver det bedre med lægesituationen, tror jeg.

I Nexø løser hun manglen på en ny læge ved at overtage klinikken selv og have tre sygeplejersker ansat på ca. 30 timer per uge.

– De skal varetage nogle flere opgaver, end sygeplejerskerne hidtil har lavet i vores klinik. Jeg har også uddannelseslæger, jeg har en erfaren uddannelseslæge, som er på vej til at være uddannet til almen praksis i øjeblikket,og senere får jeg en anden erfaren uddannelseslæge, siger Inger Christensen.