Fredagens leder: Medieaftale er en knytnæve i ansigtet

Der er blevet lavet en ny public service-aftale mellem kulturministeren og TV 2-regionerne. Det sker som opfølgning på den meget omtalte medieaftale for de kommende år, der blandt andet betyder, at Danmarks Radio skal skæres ned.

TV 2-regionernes nye aftale og kontrakt gælder for fem år og sætter rammerne for, hvad regionerne skal levere af indhold. Og hvordan. Fra TV Nord, til TV Syd og her til Bornholm.

Skåret ind til benet, så betyder den nye aftale, at de regionale tv-stationer stort set kan fortsætte med at gøre som nu, og det er en dårlig nyhed for dem, der også i fremtiden ønsker stærke, lokale dagblade.

For denne øs vedkommende: Et stærkt, lokalt dagblad på Bornholm, der kan samle og tale bornholmernes sag, som vi gjorde det igen i 2018. Færge-sagen, Molslinjens entré, er et af flere gode eksempler på, hvad et lokalt dagblad skal bruges til, og hvorfor vi fortjener at eksistere.

Problemet med TV 2-regionerne er det meget simple, at man ikke nøjes med at lave tv, men med millioner af licens-kroner i ryggen kaster sig over at lave avis på nettet i direkte og ulige konkurrence med de lokale dagblade, der mister kunder på de trykte produkter og forsøger at lave forretning på indhold ”ovre” på nettet.

Her på Bornholm er den absurde situation endnu mere tydelig end andre steder i landet, fordi øens avis, Tidende, alene konkurrerer mod en fuld-stor TV 2-region med 60-70 millioner statskroner i ryggen.

I landets øvrige regioner er problemet ikke nær så udtalt.

I Midt- og Vestjylland dækker tv-stationen på de kanter et helt andet og større areal, der strækker sig over flere store kommuner og flere dagblades dækningsområde.

Sådan er situationen ikke her på Bornholm. Her står Tidende alene i konkurrencen mod TV 2/Bornholm. Og det er det desværre blevet til: En kamp på liv og død.

For hvordan skal Tidende kunne få penge for indhold og for det skrevne ord – og det skal vi jo have for at betale vores journalister løn – når man kan få det hele gratis hos TV 2/Bornholm?

Den særlige situation på Bornholm har jeg ved flere lejligheder gjort Folketingets medieordfører opmærksom på, og jeg vil i 2019 fortsætte med at gøre opmærksom på den ulige konkurrence, som er skabt på baggrund af millioner af statskroner.

Derfor. Lad tv lave tv. Og Tidende avis.

I den nye kontrakt står der, at TV 2-regionerne ”kan” bringe tekstbaserede nyheder. Ikke at de skal.

På Bornholm går den lokale tv-station amok. I denne uge med over 20 opdateringer om dagen, som for et stort dels vedkommende ikke har noget med stationens tv-dækning at gøre.

Det holder ikke i længden. Og jeg sikker på, at Christiansborg får øje på skævvridningen og det umulige i den situation på et tidspunkt.