Gudstjeneste i buldermørke: Tag lommelygter med til midnat

Fire dage før jul er der opstået tvivl om, hvorvidt borgerne i Nylars skal gå til og fra kirke i buldermørke, når præsten kalder til midnatsgudstjeneste den 24. december kl. 24.00.

Det fortæller menighedsrådsformand Ellen Andersen, der har haft svært ved at få klarhed over lysspørgsmålet, selv om hun flere gange har kontaktet kommunen.

– Vi har spurgt på kommunen, og de siger, at det ikke er noget problem. Men når man så spørger, hvem der sørger for, at gadebelysningen ikke slukker kl. 23.42, så kan vi ikke få svar, siger Ellen Andersen.

På grund af skiftende præster har midnatsgudstjenesten i Nylars ligget stille i fem år, fortæller menighedsrådsformanden.

– Men nu vil vores nye præst gerne genoptage traditionen, og derfor ringede jeg forleden til kommunen og spurgte om den gamle aftale stadig gælder, siger Ellen Andersen.

Det kunne hun heller ikke få svar på.

Den gamle aftale blev indgået for fem år siden i forbindelse med, at kommunen besluttede at slukke gadebelysningen om natten over hele øen for at spare penge.

– Vi fik lov til at have gadelyset tændt hele julenat på hovedgaden, mod at det til gengæld blev slukket kl. 23.56 resten af året, fortæller Ellen Andersen.

Som en sjov krølle på historien kan Ellen Andersen oplyse, at gadebelysningen i Nylars rent faktisk slukkes hver aften kl. 23.42.

– Så det er egentlig kommunen der skylder os lystid, ler menighedsrådsformanden.

Tag lommelygter med

Carsten Pedersen fra kommunens afdeling for gadebelysning – tidligere Teknik & Miljø – tror umiddelbart godt, han kan hjælpe med at forlænge gadebelysningen i Nylars et par timer juleaften. Men da han en halv time senere har vendt sagen med sin chef, må han indrømme, at det kan han ikke alligevel:

– Jeg har fået at vide, at man i kommunalbestyrelsen har besluttet, at gadebelysningen skal være slukket efterr midnat. Det gælder også juleaften, beklager Carsten Pedersen.

– Jeg tror ikke på, det kan lade sig gøre, siger Ellen Andersen.

Hun opfordrer derfor kirkekængere til at tage lommelygte med til midnatsgudstjeneste i Nylars juleaften.

Nylars Kirke er den eneste kirke på Bornholm, der i år holder midnatsgudstjeneste juleaften.