Onsdagens leder: Et besøgscenter man ikke kan besøge

Nej, den går ikke rigtigt, vel?: Et besøgscenter, man ikke kan besøge.

Som Bornholms Tidende har beskrevet de sidste par dage, så møder man her i vintermånederne en lukket og låst dør ved det nye, prisbelønnede og i øvrigt helt fantastiske besøgscenter ved Hammershus.

Årsagen: Forpagterne af besøgscentret, Michelin-restauranten kadeau, ser ikke nogen forretning i at holde sin burgerrestaurant åbent uden for de store måneder, så når der ikke kan sælges burgere nok, er der altså heller ikke adgang til udstillingen og panoramavinduerne, der giver det bornholmske turist-ikon så fremragende en indpakning.

For dårligt, mener flere. Blandt andet Kylle Smed fra Aakirkeby, der havde glædet sig til at vise familien rundt ved Hammershus i den kommende juleferie. Mon ikke mange har det som Kylle Smed?

I dag i avisen sætter Martin Smidt fra kadeau ord på, hvorfor restauranten alligevel ikke holder åbent i vinterhalvåret, som der ellers var lagt op til, da man åbnede dørene i foråret, og Martin Smidt opfordrer i den forbindelse kommunen og hotellerne til at påtage sig et medansvar for miseren.

For det er jo, hvad det er. En misere. At besøgscentrets åbningstider er afhængige af, om kadeau kan sælge burgere nok. Det er jo ikke godt nok.

Prisen for herlighederne ved Hammershus er over 100 millioner kroner. I bagklogskabens ulideligt klare lys burde man nok have lavet en model, der tog højde for, at man ikke nødvendigvis var afhængige af hvor meget mad, der kunne sælges, og om kadeau synes, det er en god eller dårlig forretning at holde gryderne i kog.

Hvorfor er det lige, at man ikke kan holde selve udstillingen åben og restauranten lukket? Det bør Naturstyrelsen, der har lavet aftalen med Kadeau, lave en model for.

En model, der åbner for, at besøgscentret kan byde indenfor. Om ikke alle dage uden for sæsonen, så dog i weekender eller – som nu – i juletiden. Så Kylle Smed og alle vi andre, der elsker at vise vores gæster rundt på Bornholm, og måske oven i købet selv kunne finde på at lave en søndagstur til Hammershus, ikke mødes af endnu et ”vi ses til påske”-skilt.

De skilte har vi rigelige af i forvejen.