Kadeau vil have hjælp til at holde vinteråbent i besøgscenteret

Det er svært at drive Hammershus Besøgscenter om vinteren, fordi der generelt ikke bliver gjort nok for, at få turister til øen i de kolde måneder.

Det er meldingen fra Besøgscenterets forpagtere, folkene bag Michelin-restauranten Kadeau.

I går, mandag, kunne Bornholms Tidende fortælle, at både Besøgscenterets ejer, Naturstyrelsen, og dets forpagter, Kadeau, tilbage i foråret stillede i udsigt, at stedet i et vist omfang ville holde åbent om vinteren. Men da der ikke er så mange turister om vinteren, henviser Kadeau nu til den forpagtningskontrakt, de har indgået med Naturstyrelsen.

Martin Smidt fra Kadeau understreger, at der i kontrakten med Naturstyrelsen ikke er indskrevet noget krav om, at Hammershus Besøgscenter skal holdes åbent om vinteren. Han siger, at Kadeau meget gerne vil holde åbent, men at man er rendt ind i et mere generelt problem: Bornholm om vinteren.

– Det handler ikke bare om os, Naturstyrelsen og Besøgscenteret. Det handler om Bornholm om vinteren, og hvad man vil med Bornholm.

– Besøgscenteret er ikke åbent. Men hvis ti hoteller havde åbent, så var der nok 400 mennesker, der skulle på Besøgscenteret. Sådan hænger verden også sammen. Du kan så sige, at hotellerne ikke holder åbent, fordi Besøgscenteret har lukket. Men det er ikke kun Besøgscenteret, der skal trække læsset. Der skal være noget til turisterne om vinteren, ellers appellerer vi ikke til dem, siger Martin Smidt.

Han mener, at det ikke kun bør være private virksomheders opgave at løfte øens turisme-udfordring om vinteren.

– Her burde man løfte i fælles flok, og flokken inkluderer alle dem, der har noget ud af, at vi har turister og dermed arbejdspladser på Bornholm om vinteren. I denne sammenhæng også Bornholms Regionskommune, siger Martin Smidt.

Arbejder på en løsning

Forpagteren tror dog på, at Kadeau til næste år vil kunne løfte mere af opgaven via Hammershus Besøgscenter. Nu skal en meget hektisk første sæson bare fordøjes.

– Der kommer til at ske en masse ting deroppe. Vi kommer med et revideret koncept. Men vi skal have en chance for at arbejde med det og at køre det her år ud. I kunne selv prøve at stille jer derop og se, hvor mange der kommer forbi, og så kan I regne på, hvor mange kopper kaffe, I kan sælge, i forhold til, at I har fem timers rengøring bagefter.

– Vi arbejder på en løsning – selvfølgelig gør vi det. Noget af det, vi overvejer, er, om det kun er private aktører, der skal løfte opgaven. Som det er nu, er det 100 procent os, der skal løfte den om vinteren. Ingen hjælper os. Vi skal udelukkende holde åbent på baggrund af salg af kaffe og kage. Og så vi bliver nødt til at kigge ind i, hvor mange gæster der er deroppe, og hvor mange der skal til, for at vi kan holde åbent, siger Martin Smidt.

Han fortæller, at Kadeaus første sæson i Hammershus Besøgscenter er gået bedre end forventet, men at der stadig er et stykke vej, før investeringerne er tjent ind.