Flere har søgt julehjælp hos Frelsens Hær

Hvert år ved juletid er der familier, der kæmper med at få råd til julemad og julegaver. Derfor uddeles der hvert år julehjælp til de mest trængende. I Frelsens Hær i Rønne er leder af den lokale afdeling Eva Welander i gang med at pakke gavekort og legetøj til de 111 familier, der har fået tildelt hjælpen fra Frelsens Hær i år.

Hvordan står det til med julehjælpen indtil videre?

– Det går godt – vi regner med at komme i mål. Vi er nødt til at købe gavekort og pakker på forhånd, så det er svært at være sikker på, at pengene fra indsamlingen rækker. Men det tegner positivt.

Hvad består årets julehjælp af?

– Det mest markante er et gavekort til en af Coops forretninger, som er den dagligvarekæde, de fleste bornholmere bor i nærheden af. Størrelsen på gavekortet afhænger af familiens størrelse. Dernæst er der en goodiebag med julegodter, og så er der selvfølgelig også en gave til børnene.

Hvor mange har søgt om julehjælp i år?

– Hos os er der ca. 150, der har søgt, og vi kan i år give til 111. Ud af disse har nogle også fået større julelegater.

Sidste år kunne I fortælle, at der var færre, der havde søgt om julehjælp i forhold til de foregående år. Er det også tilfældet i år?

– Nej, vi ser faktisk det modsatte. Der er flere, der har søgt i år end sidste år.

Hvordan kan det være?

– Der er flere aktører på banen og også en større opmærksomhed blandt befolkningen. Det betyder både, at der bliver samlet flere midler ind til hjælpen, og at der er flere, der søger. Måske fordi de kender nogen, der har modtaget den tidligere, og derfor har fået ideen til selv at søge.

Hvem er det typisk, der søger om julehjælp?

– Dem, der søger, er primært familier på overførselsindkomst, som af en eller anden årsag havner i en uoverskuelig økonomisk situation. Det kan være en stor uventet regning eller pludselig opstået sygdom i familien, der rammer. Der er også nogle enlige blandt Frelsens Hærs julehjælpsmodtagere.

Hvad betyder julehjælpen for familierne?

– I dagens samfund er afstanden mellem rig og fattig voksende. Især ved juletid måler vi os op mod andre, og så føler de dårligst stillede børn og voksne sig endnu dårligere stillet i forhold til de mere velbemidlede familier. Men fattigdom findes altså hele året rundt. Og det at leve med fattigdom har store konsekvenser for især børnene. Det kan betyde, at de ikke deltager i sociale aktiviteter på lige fod med deres klassekammerater, for eksempel hvis forældrene ikke har råd til at forære dem idrætstøj.

Hvordan kan man støtte uddelingen af julehjælpen?

– Man kan støtte indsamlingen økonomisk ved at give et pengebeløb til os eller en af de andre organisationer her på Bornholm, der uddeler hjælpen. Men man kan også selv give julehjælp til nogle, man kender. Det kan være i form af gaver til børnene eller som tilskud til julemiddagen. Man behøver ikke nødvendigvis at gå gennem en organisation for at bidrage til at give andre en god jul.

Fakta
Frelsens Hær er blot én af de organisationer, der i år uddeler julehjælp på Bornholm.
Julehjælpen uddeles i Rønne i dag onsdag den. 19. december samt i Nexø torsdag den. 20. december.