Der blev lagt op til kage i weekenden og burgere i julen i det nye besøgscenter

Forpagtningen af Hammershus Besøgscenter er ikke gået så glat, som Naturstyrelsen forventede, da den i foråret lod folkene bag Michelin-restauranten Kadeau åbne burgerbaren Bobba Bælla i den helt nye prisvindende bygning.

Først blev åbningen af burgerbaren forsinket med næsten to måneder. Og nu er der ikke weekendåbent i vintermånederne, selv om Kadeau i foråret stillede det i udsigt.

I marts fremhævede skovridder og bygherre Søren Friese i Bornholms Tidende, at besøgscenteret i vinterweekender ville tilbyde kaffe, kakao og kage.

Og Magnus Høegh Kofoed fra Kadeau talte om, at weekendåbent ville sikre, at besøgscenteret havde ”åbent størstedelen af året”, og at man desuden regnede med at åbne Bobba Bælla ”i særlige perioder. Det kunne være omkring jul og i vinterferien”.

Intet af det er dog sket, og det huer ikke Søren Friese, der imidlertid vælger at se optimistisk på situationen.

– Jeg er ikke tilfreds. Men jeg er tilfreds med forpagternes indstilling, professionalisme og vilje. Jeg anerkender, at det er et nyt hus med nye forpagtere, som skal finde sig på plads. Da vi startede, kaldte jeg det første år for et ”fjumreår”, så lad os tage et år ad gangen. Alle skal have lov til at finde sig på plads, og så længe der er vilje og progression, skal vi glæde os over det.

– Måske er det, fordi jeg arbejder med skov og natur, men jeg mener, at ting skal have tid til at udvikle sig stille og roligt, bid for bid. Vi har set, at det har virket for andre steder, som Naturstyrelsen forpagter ud – Christianshøjkroen og kiosken på Rytterknægten. De begyndte med at have åbent i sommersæsonen, og nu har de også åbent om vinteren. Så jeg tror, at vi allerede fra næste sæson vil se betydelige forbedringer og mindre brok. Det er jo i virkeligheden dejligt, vi har fået lavet et sted, som folk efterspørger om vinteren. Så nu arbejder vi på at kunne imødekomme den efterspørgsel, siger Søren Friese.

Vinteråbent ikke et krav

Skovridderen fortæller, at Naturstyrelsen har tegnet en kontrakt med Kadeau, der ligner dem, som også er tegnet med Christianshøjkroen og kiosken på Rytterknægten. Fælles for kontrakterne er, at de ikke indeholder noget krav om, at Kadeau skal holde Hammershus Besøgscenter åbent mellem efterårsferien og påsken. Driften skal nemlig fungere på kommercielle vilkår, så det gælder om at gøre det attraktivt at påtage sig den.

– Vi vil binde vores forpagtere til det, vi kalder ”sæsonen” – altså perioden fra påske til efterårsferie. Vi ved, som resten af Bornholm, at det er utrolig svært at få noget til at løbe rundt i vinterhalvåret. Godtager vi ikke det, får vi dårligere aftaler. Men når vi interviewer forpagtere, så lægger vi vægt på, om de viser interesse for også at have vinteraktiviteter, siger Søren Friese.

Jeg har talt med Liane Kjær, som hele året driver Hector i Sandvig, og hun siger, at hun meget gerne ville drive cafeteriaet på besøgscenteret hele året, hvis hun får muligheden. Var det noget at skifte til en lokal restauratør, der er parat til at levere varen hele året, til glæde for bornholmerne?

– Vores kontrakter er femårige, så Kadeau har fem år til at få styr på det. De har nu haft første sæson, og det er mit indtryk, at de er blevet rigtig meget klogere. De skal lære at servicere den enorme kundegruppe ved Hammershus, der spænder fra de helt små børn til polske pensionister.

– Vi har dårlige erfaringer med at skifte hele tiden. Vi anerkender, at det kræver tid at få opbygget det her, og så er det ikke fair at skifte ud. Jeg kan høre på Kadeau, at de har alle analyserne og viljerne, så jeg er fuld af fortrøstning. Det skal nok komme, siger Søren Friese, der åbner for, at Bornholms Regionskommune, turisterhvervet eller politikerne på Christiansborg kan finansiere en form for vicevært, der kan holde besøgscenteret åbent om vinteren.

Det har inden deadline ikke været muligt at få en kommentar fra Martin Smidt fra Hotel Nordlandet og Kadeau, som har ansvaret for forpagtningen af Hammershus Besøgscenter.