Tiltalt ejendomsmægler i retten: Jeg er chokeret

En ejendomsmægler fremstilles i denne uge for Retten på Bornholm. Retssagen startede mandag morgen, hvor offentligheden for første gang fik mulighed for at høre, hvordan ejendomsmægleren forholder sig til anklagerne om underslæb og flere tilfælde af bedrageri og dokumentfalsk.

Ejendomsmægleren nægter sig skyldig i alle anklager.

Ejendomsmægleren er blandt andet tiltalt for at have forfalsket købsaftaler, så det så ud som om en række boligprojekter var solgt, selvom der reelt ikke var nogen købere. Formålet var ifølge anklagemyndigheden at få udbetalt kommission for handlerne, hvilket løb op i 375.000 kroner for tre projekter.

I retten nægtede ejendomsmægleren at have udformet og sendt de falske købsaftaler. Den tiltalte forklarede, at medarbejderne i ejendomsmæglervirksomheden havde adgang til hinandens mail, og at det af praktiske årsager var almindeligt at sende mails på vegne af hinanden.

– Hvis det ikke var dig, der havde sendt dem, har du så nogen idé om, hvem der har?, spurgte anklager Britt Janni Hansen ejendomsmægleren i retten mandag formiddag.

– Det ved jeg ikke, så det kan jeg ikke udtale mig om. Det var ikke mig, der havde sendt dem, svarede den tiltalte.

Ved en ransagning i ejendomsmæglerens hjem fandt politiet i juni 2017 blandt andet flere købsaftaler med falske underskrifter på.

– Jeg printede det hele ud, efter anmeldelsen var kommet. Jeg blev nødt til at se, om det var noget, jeg kunne genkende. Jeg er lidt gammeldags, så jeg kan godt lide at sidde med papirerne, forklarede den tiltalte i retten.

Som dokumentation bragte anklagemyndigheden en række mails op, der var sendt fra ejendomsmæglerens mailkonto. Nogle af de pågældende mails husker ejendomsmægleren angiveligt ikke at have sendt, mens vedkommende nægter at have sendt andre af dem.

Ejendomsmægleren indrømmer at have lavet udkast til en af købsaftalerne, men nægter at have sat en falsk underskrift på og sendt den videre.

– Det er ret mange mails, som ikke siger dig noget, som fremstår som sendt af dig, bemærkede anklagemyndigheden i retten.

– Jeg er chokeret, lød svaret stille fra den tiltalte.

Lånte penge

Ejendomsmægleren er også tiltalt for at have lånt 640.000 kroner af virksomheden Ocean Prawns i Nexø, selvom vedkommende hverken havde vilje eller evne til at betale lånet tilbage. Pengene skulle bruges til at betale første rate på tre boligprojekter, så byggeriet kunne påbegyndes.

Interessen var ifølge ejendomsmægleren stor for de pågældende boliger, og ejendomsmægleren havde angiveligt også udsigt til at sælge et stort antal projekter i både Oslo og København. Det oplyser ejendomsmægleren blandt andet i en mail, som vedkommende har sendt til Ocean Prawns i forbindelse med lånet.

Ejendomsmægleren nægter at have sagt til Ocean Prawns, at de første tre boligprojekter på Bornholm allerede var solgt.

Lejligheden på Mallorca

Endelig er ejendomsmægleren tiltalt for at bruge 625.000 kroner, som et ægtepar fra Sorthat havde betroet vedkommende som betaling for en lejlighed på Mallorca, som de skulle købe sammen som en investering.

Ægteparret og ejendomsmægleren var en del af den samme vennekreds. Ejendomsmægleren annullerede dog ifølge anklageskriftet købet, men beholdt pengene selv.

Ifølge ejendomsmægleren lagde vedkommende selv penge ud for ægteparret, der efterfølgende drypvist betalte 625.000 kroner.

Køberne fandt dog ifølge ejendomsmægleren ud af, at lejligheden ikke måtte lejes ud. Derfor blev købet annulleret, og køberne fik pengene tilbage – det gjaldt dog ikke ægteparret fra Sorthat.

Ejendomsmægleren venter angiveligt på en opgørelse fra advokaten, før vedkommende muligvis vil betale penge tilbage til ægteparret. Ejendomsmægleren fortæller, at pengene står på en konto.

– Jeg mener, det er dem, der skylder mig penge, sagde ejendomsmægleren i retten.

Der er navneforbud i sagen, hvilket betyder, at pressen ikke må oplyse noget, der kan identificere den tiltalte.

Der er afsat fire dage til retssagen, og dommen forventes at falde onsdag eller torsdag.