Mandagens leder: Husk at handle lokalt inden det er for sent

– Der har aldrig være så mange mennesker i byen, lød det fra en af de fremmødte hos Rie’s i Aakirkeby i lørdags.

Anledningen gjorde nu ikke ligefrem noget godt for julestemningen, eller det burde det i hvert fald ikke, for det drejede sig om det konkurssalg hos Rie’s på Torvet, der markerede, at endnu en forretning lukker og slukker i Aakirkeby. Sammen med Imerco og Bornholms Vinforsyning i øvrigt.

Men folk strømmede altså til, som du kan læse i dagens avis. Så mange, at der var kø, inden dørene blev åbnet. Mange måtte vente ude i kulden, inden det blev deres tur.

Jeg er jyde, og vi jyder elsker som bekendt at gøre en god handel, så de bornholmere, der var på tilbudsjagt i går, skal ikke høre et ondt ord herfra.

Men jeg tænker alligevel, at ejeren af Rie’s, Rie Langskov, der for en lille måneds tid og ganske kort tid efter sit 25 års jubilæum, måtte melde ud, at hun lukker og slukker, nok hellere havde set, at kunderne var strømmet til og havde stået i kø, imens hun havde haft åbent. Det havde ligesom givet bedre mening, ikke?

Så skal vi ikke lade folkevandringen lørdag til Aakirkeby være en påmindelse om, at vi husker at handle lokalt – inden butikkerne lukker og slukker.

Skal vi ikke lade historien være et skrækeksempel på, hvad der sker med vores lokale handel og med vores fine byer, når vi ikke bruger dem? I lørdags så vi jo, at vi godt kan finde ud af det. Ja, vi tager åbenbart også gerne bilen helt fra Rønne til Aakirkeby, hvis skjorten er billig nok.

De lokale handlende kæmper en hård og ofte ulige kamp. Mod en nethandel, der slår alle rekorder. Hvert år kan vi skrive den samme historie om de lokale ”posthuse”, der er ved at drukne i pakker. Det er pakker, vi køber på den anden side af vandet.

Jeg forstår godt fristelsen. Men jeg forstår ikke, at man ikke i det mindste giver de lokale handlende muligheden for at vinde den handel. Bevidstheden om at handle lokalt er vigtig.

Specielt i et handels-kredsløb som det bornholmske, hvor det fantastiske oven i købet er, at vi faktisk har gode handelsmuligheder og kvalitetsbutikker. Endnu da.

Så mangler du stadig at købe en julegave eller to, så husk nu at købe dem dér, hvor du bor.