Død høne og mistænkelig lort: Børnehave er på sporet af mårhunden

Efter det i september blev afsløret, at mårhunden har fundet vej til Bornholm, har bornholmere over hele øen holdt øjnene åbne efter spor fra det invasive rovdyr.

Det gælder også i den private naturbørnehave Liden Stina nær Olsker.

Her kom børnehavens ejer dog først i tanke om øens nye rovdyr, da børnene for nogle dage siden fandt en mistænkelig lort midt på græsplænen.

– Vi har nogle katte og engang imellem en hund, men det er en stor hund. Og der har været flere lorte den seneste måneds tid, hvor vi har tænkt over tykkelsen. De er for store til at være kattelorte, men for små til at komme fra hunden, siger børnehavens ejer, Isa Dam.

Men så kom hun i tanke om noget, hun havde læst i Bornholms Tidende og kontaktede derfor avisen.

– Så var det, at jeg huskede, at jeg havde læst noget om mårhundens karakteristiske slutning på lorten. Den lort, der ligger derude nu med lidt sne på, har spids og den lå simpelthen midt på plænen, siger Isa Dam.

En dræbt høne

Sammen med børnene har Isa Dam samlet lorten op og lagt den i en lille æske, så naturvejleder Jens Kofoed kan få mulighed for at kigge nærmere på den.

Jens Kofoed forsøger at blive klogere på den bornholmske mårhund ved at samle mistænkelige lorte ind og sende dem til dna-analyse.

Han vil i samarbejde med Miljøstyrelsen og Aalborg Universitet forsøge at finde ud af blandt andet, hvor mårhunden kommer fra, hvor mange individer der er på øen, og hvilke køn der er til stede.

Naturvejlederen har modtaget mange henvendelser fra bornholmerne, men den fra Isa Dam er blandt de mere interessante.

Børnehaven har nemlig også netop fået taget en høne.

– Vi har jo masser af høns, og forleden dag så jeg en bunke fjer. Nogle gange kan der være rovfugle, der tager høns, men det plejer ikke at være hos os, så det er usædvanligt. Sporene hober sig op, siger Isa Dam.

Mårhunden er altædende, og den kan ifølge naturvejlederen uden problemer tage en høne.

Jens Kofoed overvejer at sætte et vildtkamera op på stedet. Det har han gjort flere andre steder på øen, hvor der blandt andet også er taget høns og fundet rovdyrlorte, men det er endnu ikke lykkedes ham at fange et billede af mårhunden.

Foto: Isa Dam, Liden Stina