Jul uden filter – men med filt

O.k., dramaet var en kende større, da Ben Johnson efter OL i Seoul i 1988 måtte aflevere sin guldmedalje til Carl Lewis på grund af doping, men alligevel …

Der er fundet en vinder af den tegnekonkurrence, som Hasle Turist- og Erhvervsforening helt efter traditionen havde udskrevet, og vinderen skal udpeges her lørdag formiddag i det gamle rådhus i Hasle.
Det tager Poul-Jørgen Videslet fra bestyrelsen sig af og fremdrager en fin tegning af nogle nisser på en tagryg fra opslagstavlen, men ak, vinderen er ikke til stede.

Dermed må nummer 2 og 3 igen en tur frem på gulvet for nu at modtage 1.- og 2.-præmierne, ligesom der bliver fundet en ny 3.-plads.
– Tror du den her er bedre?, spørger Poul-Jørgen Videslet den niårige Magne Rømer, da han er oppe at bytte sin kuvert ud til en 2. præmie, hvortil Magne meget præcist svarer:
– Ja.

300 kroner i gode kontanter, får han, og de skal allerhelst bruges på krudt til markering af nytåret, fortæller han Bornholms Tidende.
Vinderen, som altså rykker op fra 2.-pladsen, er faktisk hans søster, femårige Mathilde. Hun får 400 kroner at gøre godt med, og hvad skal de bruges til?
– Fredagsslik, siger Mathilde til avisen.

Vil du dele det med andre?
– Ja, det vil Mathilde gerne, og hun får da sikkert også lov til at se Magnes krudt blive fyret af.

Hendes tegning vil nu komme til at figurere på det julekort, som Poul-Jørgen Videslet sender ud til de 50-60 medlemmer af foreningen.
Med 14 indleverede tegninger til konkurrencen er antallet vendt tilbage til normalen.
– Vi havde et dyk sidste år, fortæller Poul-Jørgen Videslet.
– Da modtog vi kun syv-otte stykker.

Tegningerne har hængt hos Spar-købmanden, hvor man har kunnet beskue dem i løbet af december måned.
– Men her til morgen var jeg nede at hente dem, siger han.
Og så måtte dommerkomiteen tage en beslutning.
– Men det er svært at sige præcis, hvilken tegning der er bedst, konstaterer Videslet.
– Og i forhold til alder kan det jo være svært at vurdere en tegning, som er udført af en på fem år, kontra en, der er måske 11 år.

Det var i år første gang, det var et krav, at vinderen skulle være til stede ved overrækkelsen for at modtage sin gevinst.
– Det er besværligt at skulle til at kontakte vinderen, hvis vedkommende ikke er til stede, synes vi, forklarer bestyrelsesmedlemmet.

Hurra!

Lidt tidligere på dagen kunne man opleve, hvordan cirka 20 ekvipager i juleuniformer fra Siegårds Ridecenter gjorde holdt ud for Bager Thorsen i Storegade over for rådhuset, hvor de sågar udråbte et længe leve.
– Bager Thorsen længe leve, hurra, hurra, hurra!
Der var da også lidt julebag til de fremmødte.

I det hele taget bliver der julet efter alle kunstens regler og helt uden filter i Hasle denne dag. Julemarkedet i det gamle rådhus virker godt besøgt – og byder da også på en deja vue-oplevelse, for dér står jo Karin Pihl, som de seneste par år har stået i spidsen for det årligt tilbagevendende julemarked med sine produkter fra Forever Living, som baserer sig på planten aloe vera.

Der stod hun også den 11. november, da Bornholms Tidende var forbi til det første af de i alt to julemarkeder.
– Der er kommet langt flere gæster i dag, siger hun.
– Men det hænger jo også sammen med, at her sker flere ting med rytteroptog, tegnekonkurrence og risengrøden, som spejdernes støtteforening serverer.

Er det købelystne folk, der kommer?
– Nej, det synes jeg faktisk ikke. Folk kommer mere og kigger, men for mit vedkommende kan det godt gi nogle gode kontakter.

Nålen i hjertet

Længere ind i bygningen er der gang i risengrøden og blandt andre Ingrid Boesen er i fuld sving. Hun kender alt til det arrangement, for hun har været med til at servere risengrød fra FDF-spejderne hvert år lige så længe, de har gjort det, hvilket er 25-30 år, fortæller hun.
– Det begyndte, da vores egne børn var små, og den yngste er sidst i trediverne, siger hun.
– Vi startede dengang på den tidligere brandstation på Krummevej, og vi har også været i Karetmagergården i nogle år.

I Elze Semine Pedersens stand er der gang i filtningen.
– Giv det lige lidt mere med nålen, siger hun til 10-årige Viggo Verner Krogh, som arbejder ihærdigt på at lave et fint, rødt julehjerte i filt.
– Du har ikke stukket dig en eneste gang, det er flot, fortsætter Elze, mens han arbejder med nålen.

Han forklarer til Bornholms Tidende, hvad det hele går ud på, mens nålen kører op og ned.
– Nålen har nogle specielle takker, som gør, at filten kun bliver presset ned, men ikke kommer med op, siger han, mens han former hjertet.

Hvad synes du om det?
– Jeg synes, det er sjovt at være på julemarked, siger Viggo, som er her sammen med sin lillesøster og mor, Agnes og Merete.
Hvem skal have dit julehjerte?
– Måske får min søster det som en lille julegave, siger Viggo.

Hvad ønsker du dig selv til jul?
– Nye svømmefødder, siger Viggo, som håber at næste sommer bliver lige så god som den i år.

Strik

I en anden bod sælger Mimi Rasmussen striktøj, og hun udnytter tiden mellem eventuelle kunder effektivt, for der er gang i strikkepindene.
Hvor meget strikker du til daglig?
– Jeg kan da snildt strikke en tre timer om dagen, specielt om vinteren, siger hun, som bor i Allinge.

Hvor længe har du strikket?
– Det begyndte jeg på, da jeg var blevet voksen. Jeg var faktisk rigtig dårlig til det, da jeg gik i skole. Vi skulle strikke et par strømper, og jeg slog lige mange masker op til dem, men den ene blev til et barn og den anden til en voksen. Men så syntes jeg, da jeg var blevet sidst i tyverne, at det var interessant og spændende at strikke, og så bliver man jo bedre til det. I dag har jeg også bedre tid.

Strikker du også til familien?
– Ja, det kan jeg godt finde på, men de bliver ikke tvunget til at tage imod noget, haha, ler Mimi Rasmussen.

Søskendeparret Mathilde og Magne Rømer løb med henholdsvis 1. og 2. præmien i tegnekonkurrencen. Foto: Berit Hvassum