Vinbonden udvider med 4.000 nye vinstokke helt ud til landevejen

350 meter med vinmarker helt ud til Søndre Landevej kommer fremover til give de forbipasserende et smukt syn.

– Man kommer ikke til at være i tvivl om, at der ligger en vingård, siger vinbonde, Jesper Paulsen.

Vingården Lille Gadegård udvider og planter 4.000 nye vinstokke i begyndelse af det nye år. Allerede nu er markerne, hvor vinplanterne skal stå under forberedelse.

– Markerne er ryddede, og i løbet af kort tid skal vi sætte vækstrør til planterne. Det gør man i starten, for beskytte mod harerne, ellers spiser de det hele, fortæller Jesper Paulsen.

På langt sigt kommer de nye planter i gennemsnit til at give 10.000 flasker vin, men først om seks år. Det er den tid det tager, inden planterne er stærke nok til give druer til vinproduktion.

– De første mange år laver vi ikke andet end at binde dem op og klippe dem ned, det er et stor arbejde, lyder fra vinbonden, der til gengæld kan glæde sig over, at vinstokkene efterfølgende kan levere druer til vin i 90 år.

En rubust drue

Solaris hedder den nye druesort, der bliver plantet på det 350 meter lange stykke langs landevejen ved vingården, det er en hvidvinsdrue, og den er valgt med omhu.

– Det er en robust drue, og det skal det være, for når vinstokkene kommer til at stå ude ved landevejen, vil de blive mere udsat for vind og vejr. Det havde for eksempel aldrig gået at plante en druesort som pinot noir, den er alt for følsom, siger Jesper Paulsen og fortæller, at der findes 50 forskellige hvidvinsdruer i Danmark.

– Men jeg er nødt til at vælge en, som jeg tror på, for eftersom det tager seks år, før planterne er klare, så vil det være ærgerligt at skulle plante nye om et par år, fastslår Jesper Paulsen.

Vinstokkene langs landevejen vil man kunne se fra august måned, her vil de forhåbentlig skyde op af de vækstrør, som skal beskytte dem i den første tid.

Siden år 2000, hvor Jesper Paulsen begyndte at omlægge til vinmarker, rummer Vingården Lille Gadegård 39.000 kvadratmeter med rødvinssorterne Rondo, Frühbourgunder og Bolero samt hvidvinssorterne Orion, Solaris.

Fra januar måned kommer der yderligere 10.000 kvadrameter til.