Gudhjem Bus havde ikke æbleskiver nok

Mark Palmquist er kendt som en mand, der har let til smil, og lørdag var ingen undtagelse. For første gang havde han inviteret til åbent hus i forbindelse med præsentationen af et nyt rejseprogram fra Gudhjem Bus, og den invitation tog mange rejselystne bornholmere imod.

Allerede på parkeringspladsen på Hentregårdsvej i Østermarie stod det klart, at det ikke var en helt almindelig dag i busselskabets lokaler, og det blev bekræftet, når man gik ind ad døren.

Ved et dusin julepyntede borde sad gæsterne og kiggede i rejsekataloget for 2019, og det krævede en god portion held at finde en ledig stol.

Mere intimt
Den umiskendelige duft af gløgg og æbleskiver hang i luften, og i nærheden af serveringsbordet stod manden bag Gudhjem Bus, Mark Palmquist, med sit vanlige smil på læberne. Igen og igen kom en gæst hen for at hilse på ham, for han er “en venlig mand”, som en af dem sagde til Bornholms Tidende.

– Vi har sendt en stafet i brugsen, for forsyningerne løber snart tør, fortale Mark Palmquist, som betegnede fremmødet som fænomenalt.

Ifølge ham er busrejsende et svindende folkefærd, men det prøver han at lave om på ved at arrangere rejser for flere forskellige målgrupper. Og han mener – ikke overraskende – at busrejser har noget særligt at tilbyde.

– Det går ikke så stærkt, og der er mere nærvær og hygge. Det bliver mere intimt. Når man flyver, ser man ikke rigtig noget, men i en bus oplever man noget, fra man stiger ind, til man står af igen, sagde Mark Palmquist.

For at hjælpe nærværet, hyggen og intimiteten på vej, sætter han den samme chauffør og den samme rejseleder på alle rejser, og mange af gæsterne er også gengangere.

Mona Munk (i blåt) kigger nærmere på rejseprogrammet og konstaterer til sin skuffelse, at det ikke omfatter en tur til Stettin. Foto: Berit Hvassum

Nordpolsk havneby
En af dem er Mona Munk, som er på busrejse sammen med sin mand hvert år, faktisk tre, fire, fem gange om året, fortalte hun, mens rejseprogrammet for 2019 blev undersøgt nærmere.

Lige som Mark Palmquist fremhævede hun muligheden for at opleve noget undervejs på rejsen, ikke kun fremme på destinationen.

– Man kan se en masse ting, for man kan både kigge til højre og venstre, som hun udtrykte det.

Yndlingsdestinationen er der ingen tvivl om. Den ligger i Polen og hedder Stettin.

– Der har vi været 37 gange. Stettin har alt. Der er gode markeder og gode spisesteder. Og så er der 22eren, sagde hun med henvisning til den populære Café 22.

Netop Stettin er årsagen til, at Mona Munk ikke var udelt tilfreds med Gudhjem Bus rejseprogram for 2019. Det omfatter nemlig ikke nogen tur til den nordpolske havneby.

– Jeg har sagt til Mark, at han bliver nødt til at lave en tur til Stettin, sagde hun.