Billardklub appellerer til kommunen: Vi bliver snart hjemløse

– Teddy, du kan spille double, indtil jeg er tilbage, instruerer Konrad Pedersen, formand for Rønne Billardklub, idet Bornholms Tidendes udsendte træder ind af sportsklubbens hoveddør.

Spillerne er midt i den obligatoriske morgenkaffe, som dagen altid starter med i Rønne Billiardklub på Almegårds Kaserne.

I 10 år har sportsklubben haft hjemme i et af kasernens røde træhuse, men ved udgangen af maj er det slut. Forsvaret har opsagt klubbens lejekontrakt, og Rønne Billardklub er derfor på udkig efter nye lokaler.

– Hvis vi ikke finder et sted, er vi nødt til at lukke. Vi kan jo ikke spille på gaden. Det er ret katastrofalt, for vi har borde og inventar for en lille halv million kroner, siger Konrad Pedersen.

– Vi har haft på fornemmelsen, at opsigelsen ville komme, fordi flere af vores naboer er blevet sagt op i løbet af de seneste par måneder, og fordi kasernen har strammet adgangskravene. De har blandt andet forlangt at få en liste over alle vores medlemmer, fortæller Konrad Pedersen.

Klubben har derfor allerede været på boligjagt i et stykke tid. Men enten har lokalerne været for dyre eller også har de været for små, forklarer formanden, som mener at Bornholms Regionskommune bør hjælpe dem.

– Jeg har sendt en ansøgning til regionskommunen i håb om at få et kommunalt lokale stillet til rådighed. I mange andre billardklubber i landet er det kommunen, der står for lokale og husleje, siger han og tilføjer, at Østre Skole for eksempel kunne være en mulighed.

– For mange medlemmer betyder det alt at kunne komme her og spille. Vi har både nogle, der går dårligt, men som godt kan spille med, og én med begyndende demens, som godt kan huske, hvordan man spiller. Det er fantastisk vigtigt for dem at have noget at gå op i, siger Konrad Pedersen.

Fra to til fem borde

– Satans, udbryder Christian Gøttig ved billardbordet, efter han hverken rammer kugle eller kegler.

Han flyttede til Bornholm fra Christiansfeld i Sønderjylland, efter han gik på pension for halvandet år siden. At være del af Rønne Billardklubben har givet ham et socialt netværk på øen:

– Jeg er faldet godt til. Alle er meget hjælpsomme i klubben. Jeg kan anbefale det, siger han og gør klar til at støde til kuglen igen.

Ved et andet bord står Keld Andreasen og venter på sin tur. I løbet af sine 38 år i klubben har han siddet som formand ad tre omgange.

– Jeg meldte mig ind i sin tid, fordi jeg synes, at billiard er spændende og udfordrende, forklarer han.

– Det har givet mig rigtig meget at være med, fordi jeg har vundet mange turneringer og mesterskaber gennem årene. Nu er jeg pensioneret og er holdt op med turneringerne, men jeg kommer til træning hver mandag aften. Altså, jeg er jo snart 79 år, siger Keld Andreasen.

Da han startede i billardklubben i 1980, havde sportsklubben to borde. Spillerne måtte derfor vente op til flere timer på, at det skulle blive deres tur ved bordene, husker Keld Andreasen. I dag har klubben fem borde, og det stiller nogle krav i forhold til lokalernes størrelse, pointerer han:

– Vi har altid haft privatlejemål, så nu håber vi, at kommunen vil gå ind og skaffe os noget varigt. I Odense spiller de i en nedlagt skole og har derfor meget god plads. Det vil vi også gerne.

Netværk via klubben

– Satans, udbryder Christian Gøttig ved billardbordet, efter han hverken rammer kugle eller kegler.

Han flyttede til Bornholm fra Christiansfeld i Sønderjylland, efter han gik på pension for halvandet år siden. At være del af Rønne Billardklubben har givet ham et socialt netværk på øen: – Jeg er faldet godt til. Alle er meget hjælpsomme i klubben. Jeg kan anbefale det, siger han og gør klar til at støde til kuglen igen.

Også for Harley Jensen har billardklubben en stor social betydning:

– Her er et godt fællesskab. Vi starter om morgenen med kaffe, hvor vi får en sludder og en sladder, før vi går i gang med at spille.

Han meldte sig ind i klubben, da han blev pensioneret og skulle have ”tiden til at gå med noget”.

– Så er det blevet til mere og mere, og nu er jeg en del af bestyrelsen, fortæller han.

– Jeg håber, at regionskommunen finder en plads til os. Det er ikke kun os, der skal ud, men alle civile på kasernen. Så vi er jo bare en del af det, afslutter han.

BRK: Vi er forpligtet til at hjælpe

Ifølge Vivian Højegaard, specialist ved Skole, Center for Kultur og Fritid ved Bornholms Regionskommune, er regionskommunen forpligtet til at hjælpe Rønne Billardklub. Det skyldes, at klubben er en såkaldt folkeoplysende forening, forklarer hun.

– Vi er forpligtet til at stille lokaler til rådighed til klubben, hvis vi har noget. Vi skal jo ikke ud og bygge et hus til dem, siger hun og tilføjer, at regionskommunen allerede er i gang med at forsøge at finde et nyt sted til billardklubben.

– Men det bliver nok lidt problematisk, fordi det kræver, at man har et sted, hvor de kan have billardbordene stående hele tiden. Det er ikke en foreningstype, hvor man kan komme og så gå igen, som for eksempel i vores gymnastiksale, og hvad der ellers bliver lånt ud til folkeoplysende foreninger, afslutter hun.

Samme melding lyder fra leder af Ejendomsservice, Kim Eilif Pedersen, som arbejder med billardklubbens forespørgsel:

”Det er en øv-situation, at vi har så mange folkeoplysende foreninger på Almegårds Kaserne, som nu alle mangler et sted at være. Samtidig sætter vi snart Østre Skole til salg, hvor både en stensamler-klub og en skydeklub i øjeblikket har lokaler. Vi arbejder hårdt på at finde nye lokaler til foreningerne, men hvis det ikke lykkes, kan de eventuelt søge tilskud os hos til boligudgifter.

Konrad Pedersen, formand for Rønne Billardklub. Foto: Berit Hvassum