Tidligere borgmester runder skarpt hjørne: Han er tilbage i det helt almindelige liv

Bornholms tidligere borgmester, chefsergent og psykoterapeut Bjarne Kristiansen fylder 60 år i dag.

Bjarne Kristiansen står både som en af Bornholms mest ”almindelige”, jordnære og folkelige borgmestre nogensinde – og som den, der først ikke ville være borgmester, da vælgerne gav ham mandatet. Og dernæst godt ville, da de ikke gjorde. Først til det første:

”Bjarne Kristiansen er på mange måder en almindelig mand og en ualmindelig politiker på samme tid. Han står på stadion, når FC Bornholm spiller på hjemmebane, og han sidder bag trommesættet, når der er sommerfest i barndomsbyen Tejn”, beskrev P4 Bornholm-journalisten Thomas Kofoed Poulsen i 2005 Bjarne Kristiansen i bogen ”Kampen om Bornholm”.

”Han er holdspilleren i politik, der tøver med at skyde på mål, hvis en anden spiller står bedre placeret. Det virker som om, at han har fokus på sagen og ikke alt muligt andet, og hans engagement og ligefremme facon har gjort det muligt for ham at gøre lynkarriere som politiker.”

Voksede op på nordlandet

Bjarne Kristiansens 60 år har ført ham fra nord mod midt og vest til syd på Bornholm. I dag bor han i Rønne med sin hustru Lotte Helms, men det var som borgmester i Hasle, at han gjorde sin entre i bornholmsk politik. Som barn og ung voksede han op i Tejn.

Det gjorde han med mange venner og mange interesser i sin fritid, ikke mindst sport og musik. Som 16-årige spillede han trommer, da Nordbornholms Støjforsyning hentede en tredjeplads ved en amatørkonkurrence under Hasles sildefest. Mere regelmæssigt optrådte han på avisens sportssider, fordi han både spillede fodbold, håndbold og trænede ungdom i Tejn Idrætsforening.

Bjarne Kristiansen blev værnepligtig som 19-årig og mødte dermed militæret, der senere skulle blive hans levevej i flere årtier, kulminerende med titel af chefsergent. To år senere flyttede han i 1980 til Klemensker, en flytning der mod slutningen af firserne flyttede Bjarne Kristiansen tættere og tættere på politik.

Svømmebadet blev reddet

Starten på Bjarne Kristiansens politiske virke kom i det små, som aktiv i børnehavens forældrebestyrelse. Arbejdet bragte ham i kontakt med politikerne i Hasle Kommune, og den kontakt blev der kun mere af, da han også blev formand for Klemensker Svømmebad.

I 1996 overtog han ansvaret for et forfaldent svømmebad, men klemenskerboerne bakkede op om den indsamling, som Bjarne Kristiansen stod bag. På en eftermiddag lagde de 30.000 kroner i svømmebadets kasse. Forstærket med bidrag fra kommune, fonde og erhvervsliv var det nok til at redde svømmebadet.

– Vi har ikke levnet klemenskerboerne de store chancer for at undgå vores henvendelse, sagde Bjarne Kristiansen underspillet, lunt og karakteristisk til Bornholms Tidende.

Det store lokale engagement gjorde før valget i 1997 Bjarne Kristiansen attraktiv for både Borgerlisten og Konservative, der begge søgte at hverve ham til listen. Selv havde Bjarne Kristiansen stemt på Borgerlisten, så derfor var det Kaj Erik Mortensen herfra, der havde held til at fiske det dengang 38-årige nye ansigt i Hasles politiske liv.

Valget i november 1997 bragte Bjarne Kristiansen sikkert ind i Hasle Byråd. Med 120 personlige stemmer blev han på Borgerlisten kun overgået af listens meget populære borgmester Birgit Rasmussen, der det år satte danmarksrekord med 43 procent af stemmerne på sig selv personligt.

Som listens nummer to debuterede Bjarne Kristiansen i bornholmsk politik som formand for Hasles familieudvalg. Men lynkarrieren blev hurtigere endnu: Efter Birgit Rasmussens pludselige død den 21. juli 2000 kunne gruppeformand Kaj Erik Mortensen have overtaget posten. Det ville han bare ikke, for han ville hellere have Bjarne Kristiansen.

For sin del skulle dagens 60-årsfødselar bruge tæt på ti dage på at beslutte sig for at sige ja.

Nej efter vælgerkåring

Dermed var det Bjarne Kristiansen, der var Hasles borgmester, da de fem kommuner blev til én ved valget i 2002. Op til valget byggede Bjarne Kristiansen sin borgerlistes bastioner ud til et ø-dækkende politisk projekt.

Det projekt og måske særligt den unge borgmester fra vest blev i dén grad købt af vælgerne, der gav Borgerlisten ni mandater af de i alt 27. Med otte til både Socialdemokratiet og Venstre gik Bjarne Kristiansen ind til en konstituering, der stadig sætter præg på holdningerne til ham.

For selvom de tre store fik næsten lige mange mandater, fik Bjarne Kristiansen med næsten 7.000 personlige stemmer tæt på dobbelt så mange som Thomas Thors (S) og mere end dobbelt så mange som Knud Andersen (V). Derfor findes der stadig bornholmske vælgere, der mener, at Bjarne Kristiansen skulle have taget borgmesterposten selv. I stedet for at give den til Thors.

”Det er aldeles uhørt og aldrig før set i dansk politik, at en så klar sejrherre forærer sejren bort til en af de politikere, som kort forinden havde fået løbepas af vælgerne”, skrev denne avis i sin leder.

Selv betragtede Bjarne Kristiansen det som et af sine klogeste træk, at han ikke selv gjorde krav på at blive regionskommunens første borgmester.

– Jeg kunne se, at hvis jeg gik målrettet efter at blive regionsborgmester, så ville Thomas Thors være svækket i Socialdemokratiet. Annelise Molin bed ham allerede i hælene, og hun kunne have taget over, sagde Bjarne Kristiansen til Thomas Kofoed Poulsens bog.

– Så ville jeg sidde med Knud Andersen og Annelise Molin som opposition. De arbejder godt sammen. Det ved alle. Jeg kunne sidde i borgmesterstolen uden mulighed for at styre den politiske udvikling.

Ja da folk sagde nej

Netop det – at have stolen, men ikke styringen – blev i stedet Bjarne Kristiansens lod efter det følgende valg. Her straffede vælgerne Borgerlisten, der gik tilbage fra ni til to mandater. Men så blev Bjarne Kristiansen borgmester: Udgangen på et mudret valgresultat og en situation, der gjorde Jacob Kjøller (K) til Bornholms kongemager.

Den post indtog Bjarne Kristiansen dernæst i fire år frem til valget i 2009. Hans periode som borgmester på Bornholm blev dermed samtidig nuværende borgmester Winni Grosbølls allerførste goddag til bornholmsk politik.

Med to mandater ud af samlet 27 trak de fire år på al Bjarne Kristiansens sans for diplomati og samarbejde. Let var det ikke altid, og selvom han virkede skuffet, da Winni Grosbøll kunne tage over, var Bjarne Kristiansen helt mæt af politik, da han i 2013 fortalte, at han ikke ville stille op til valget det år.

I dag savner han efter eget udsagn ikke det politiske liv. I stedet er han med udtalt fornøjelse og glæde returneret til det helt almindelige liv, som han levede før politik. I de seneste år med en for mange bornholmere uventet knopskydning på den civile karriere, da han sprang ud som selvstændig psykoterapeut.