Landmænd på skolebænken: Der skal styr på sprøjteposen

Bornholms Landbrug og Fødevarer holder i begyndelsen af det nye år to sprøjtekurser, så landmændene er helt opdaterede med lovlige sprøjtecertifikater.

– Hvis ikke man har sit certifikat i orden, så svarer det til, at man kører bil uden kørekort, siger planteavlskonsulent Ole Harild, Bornholms Landbrung og Fødevare.

Kurserne bliver holdt på Kannikegaard i Aakirkeby med et kursus i januar og yderligere et i begyndelsen af marts måned. Derudover er allerede gennemført i november.

– Primært handler det om sikkerhed og om at være påpasselig, siger Ole Harild og fortæller, at der er strenge krav til, hvordan landmændene skal behandle kemikalier og sprøjtemidler på deres gårde.

Miljøstyrelsens krav om et godkendt sprøjtecertifikat har eksisteret i godt 12 år, så det er tredje store runde, Bornholms Landbrug og Fødevarer er i gang med, siden kravet om et sprøjtecertifikat blev indført.

Udover sikkerhed og påpasselighed, når landmændene omgås stærke sprøjtemidler, bliver der på Kannikegaard også undervist i, hvornår det er hensigtsmæssigt at sprøjte.

– For eksempel her i sommer, hvor vi havde så varmt, så nytter det ikke at køre ud om morgenen og sprøjte, for det kommer der kun et dårligt resultat ud af, så det gælder også om at opnå den virkning, der er tilsigtet, siger Ole Harild om landmændenes kommende ophold på skolebænken.

Det er Bornholms Landbrug og Fødevarer, der holder styr på hvilke landmænd, der skal have deres certifikater fornyet.