Jagten på Peter Lofts afløser er den mindst mulige

Som processen nu ser ud til at blive, vil regionskommunen gøre den mindst mulige og den mindst tilladelige indsats for at finde Peter Lofts afløser som kommunaldirektør. Det fortæller både borgmester Winni Grosbøll (S) og den af kommunens centerchefer, der havde kontakten, at Kommunernes Landsforening (KL) fortalte, da kommunen bad om råd.

Hvilke skridt tog kommunen på forhånd for at sikre sig, at processen her er i orden?

– Vi har rådført os med Kommunernes Landsforening, for vi har selvfølgelig et ønske om at overholde de regler, der er. Så vi har fået råd omkring, hvordan minimumskravene er, blandt andet med annoncering på Jobnet og kommunens hjemmeside, siger borgmester Winni Grosbøll (S).

Vil det sige, at den proces, som I lægger op til at gennemføre, er den, som KL beskrev som minimumsprocessen?

– Ja, det kan man sige. Det er den mindste proces, du kan køre, siger Winni Grosbøll.

Da Bornholms Tidende tirsdag søgte aktindsigt i forarbejdet til den proces, der er nu er lagt op til omkring at få en kommunaldirektør, kom det svar hurtigt tilbage, at der intet materiale findes at få aktindsigt i.

– Der ligger ikke noget på papir. Jeg har haft telefonisk kontakt med to fra KL. De har rådgivet os om, hvilke formelle krav, der er, når man skal ansætte en kommunaldirektør. Vi har undersøgt, om det vi gør opfylder de krav, der er, og det har vi fået bekræftet, fortæller konstitueret centerchef Claus Munk.

– Mine samtaler med de to fra KL varede mellem to og fire minutter, vil jeg skyde på.

– Jeg fik at vide, at KL ikke kunne rådgive om sammensætningen af ansættelsesudvalget. Det er et internt anliggende, fik jeg at vide. Derfor har jeg haft fat i vores egne HR-folk for at høre. De fortalte mig, at der ikke ligger en fast procedure for, hvordan vi plejer at sammensætte et ansættelsesudvalg, men at der ligger en historik for, hvordan vi plejer at gøre.

Hvad fortalte de to medarbejdere i KL dig?

– KL udtalte sig neutralt om, hvad man som minimum skal gøre, og hvilket maximum man skal passe på med at gå over.

Hvad fik du mere præcist at vide?

– Det ved jeg ikke, om jeg kan komme ind på. Men jeg kan sige, at jeg fik at vide, at vi har opfyldt minimumskravene med den procedure, der blev valgt, siger Claus Munk.

Svarer den ansættelsesprocedure, der nu er lagt op til, til det minimum, som KL præsenterede for dig?

– Ja, 100 procent. KL oplyste også, at uanset om man som kommune vælger at gå mod maksimum eller minimum, vil der kunne være holdninger til sagen fra borgere og presse. Det har jeg også videregivet. Det ser heller ikke pænt ud, hvis man bruger flere hundrede tusinde kroner på konsulenter, hvis løsninger ender med ikke at gavne kommunen, siger Claus Munk.