Bornholmer blander sig med store navne: Nomineret til to priser

Hele to priser er den bornholmske accordeonist Bjarke Mogensen blevet nomineret til ved P2 Prisen 2019.

Dels Årets danske album (klassisk) og dels P2s lytterpris, begge steder for sit album ”Bjarke Mogensen plays Domenico Scarlatti”.

Der er i alt ni nominerede, som også kan løbe med priserne for Årets danske album (ny klassisk), og Årets internationale album, idet tre af dem er nomineret inden for hver sin kategori – altså, Årets danske album (klassisk), Årets danske album (ny klassisk) og Årets internationale album – mens alle ni er nomineret til lytterprisen.

Og man kan roligt sige, at Bjarke Mogensen er oppe imod de store institutioner, eftersom man på listen finder for eksempel Wiener Filharmonikerne og DR Symfoniorkestret, som har internationale pladeselskaber med mere i ryggen.

Omvendt er hans cd udgivet med ”sammenskrabede midler og selvpromovering på Dansk Musikerforbunds selvudgivelsesfirma Gateway Music”, som han udtrykker det.

– Så det er vel nærmest et mirakel, at udgivelsen overhovedet er kommet i betragtning, konstaterer musikeren da også.

Han fortæller til Bornholms Tidende, at det faktisk var lidt af et tilfælde, at han opdagede, at han i år er nomineret til hele to priser.

– Det var en ven, der gjorde mig opmærksom på det, siger han.

– Og så kontaktede jeg selv DR og fik det bekræftet.

Hvad betyder det for dig?

– Det er kæmpestort, for det er en cd, som jeg på egen hånd har lavet uden karrieremæssige bagtanker. Det er et livsprojekt, som jeg har gået og nørklet med løbende, og det er en komponist, som jeg har spillet helt fra jeg var syv år gammel, og som jeg er vendt tilbage til. Og så er musikken jo altså oppe imod meget store, etablerede pladeselskaber, mens min cd er udkommet som en lille selvudgivelse. Det er lidt sjovt.

– Og så er jeg glad for anerkendelsen. For det er jo musik, som egentlig er skrevet til cembalo, og så kommer jeg med mit eget bud på det på mit instrument. Det er lidt grænseoverskridende i den klassiske verden, hvor tingene helst skal være, som de har været de seneste 300 år, siger accordeonisten.

Sidste år vandt Bjarke Mogensen faktisk med kvartetten Kottos og cd’en af samme navn P2’s Lytterprisen 2017.

Man kan på dr.dk stemme på ham eller på den af de øvrige nominerede, som man mener bør vinde lytterprisen for 2018. Den og de øvrige priser bliver overrakt den 14. februar i Musikkens Hus i Aalborg.

Begrundelsen

P2’s playlisteudvalg begrunder herunder, hvorfor Bjarke Mogensen er nomineret til P2 Lytterprisen:

”Den italienske barokkomponist Domenico Scarlatti (1685-1757) skrev hele 555 sonater for cembalo.

Cembaloen er et instrument med to rækker af tangenter, eller ”klaviaturer”, som det hedder. Sådan to har en harmonika også, og det er det instrument, som danske Bjarke Mogensen spiller Scarlattis musik på. Det er under alle omstændigheder en stor kunst at spille Scarlattis musik så levende og følsomt, som accordeonisten Bjarke Mogensen gør det i dette udvalg af 13 sonater”.