Kåringsskue for fjerkræ: Formanden gjorde tæt på rent bord

De husker måske den gamle Monrad & Rislund-sketch med titlen “Brodtgård vinder sit eget legetøj”. Ellers ledte Bornholms Racefjerkræs kåringsskue lørdag i Østermarie-hallen lidt tankerne den vej.

For det gik hverken værre eller bedre, end at klubbens formand Lars Svendsen dels blev kåret til Bornholmsmester og dels tog både præmien for skuets bedste dyr samt Hanepokalen, allesammen i øvrigt for en sølv-sortrandet hane af racen Wyandotter.

Kun Hønepokalen måtte Lars Svendsen afgive til Oliver Elmerkjær, der gik hele vejen med en Toppet Hollænder, sort/hvid.

Og her sluttede det ikke for Lars Svendsen, for han lagde også beslag på syv ud af 23 ærespræmier, heriblandt de to, der blev uddelt med flest point – og fem blandt de første syv uddelte. Lars Svendsen tog sit sidste stik hjem ved også at snuppe en af de 14 kåringspræmier med en tysk pekingand.

– Jeg har i hvert fald skuets bedste dyr og Bornholmsmesterskabet, sagde Lars Svendsen tidligt på dagen og før hele boet var gjort endeligt op.

14 udstillere var to mere end ved sidste års stævne. 276 stykker udstillet fjerkræ var 30 flere end i fjor.

Svensk dommer på rundrejse

Her kunne man så tro, at der må stikke noget under. Men intet i spillet er aftalt, kan Ingvar Nilsson fortælle. Han er kommet helt fra Halland i Sverige for at være dommer. Ingvar Nilsson har været dommer ved kåringsskuer for fjerkræ siden 1980.

– Jeg er ude at bedømme næsten hver weekend. Ud over i Sverige kommer vi også til Danmark og Tyskland. Jeg har også været her før, fortæller han.

– Det ser meget fint ud i dag. Her er en god kvalitet, siger Ingvar Nilsson.

For den udenforstående ser de mange stykker fjerkræ vældig ens ud, som de står linet op på rad og række, hver race for sig. Men nej, siger den svenske dommer.

– Der er forskel. Men skal bare vide, hvad man kigger efter. Der findes racestandarder, som vi følger, når vi bedømmer, fortæller Ingvar Nilsson.

Også æg blev bedømt ved kåringsskuet i Østermarie, igen efter helt stramme regler.

– Hver slags æg har en idealvægt, og man bedømmer også skallens hårdhed og ensartethed, og hvor klar hviden er. Der er lige så meget at bedømme et æg efter, som der er at bedømme en høne efter, fortæller Lars Svendsen.

Haner går forud for høns

Når fjerkræ bliver bedømt, går hankøn i øvrigt forud for hunkøn.
Det her må være et af de eneste steder, hvor kønsdiskrimination stadig er tilladt?

– Ja, det må det vel være. Men det ved dyrene jo ikke noget om, siger Lars Svendsen.

– Ellers var det jo nok lavet om.