Allinge Byggemarked lægger jord til grusvej

Allinge får nu den længe efterlyste omfartsvej, som skal aflaste byen i forbindelse med Folkemødets store trafikpres. Desuden lader det til, at beboerne på Pilebroen sandsynligvis kan slippe for den tunge trafik, som i øjeblikket kører ad deres villavej for at komme til og fra Allinge Byggemarked.

Det fortæller byggemarkedets ejer, Stefan Thunberg, som har lavet en aftale med Bornholms Regionskommune om, at den gratis må bygge en grusvej gennem hans grund. En grusvej, som forbinder Nordre Borrelyngvej med grusvejen Moseløkkevej, der går over Allinge.

– Jeg tror fuldt og fast på, at vejen kommer. I første omgang som en grusvej, fordi kommunen ikke har den fornødne økonomi til mere. Jeg tror, det i begyndelsen er en vej, der skal bruges under Folkemødet, og så håber jeg, at vi på lidt længere sigt finder ud af, at det er et kæmpe plus, hvis vi bruger den til at undgå tung trafik igennem byen.

– Kommunen har lagt op til, at hvis jeg er med til at vedligeholde vejen, så kunne vi måske godt lave en aftale om, at jeg kan bruge den til at køre frem og tilbage ad. Men det kræver – sådan som jeg umiddelbart har forstået – at den kan holde til biler og tung trafik, og at jeg er med til at vedligeholde den, siger Stefan Thunberg.

Kan løse Pilebroens trafikproblem

Den kommende omfartsvej skal gå igennem et stykke skov, som hører til byggemarkedets grund. Stefan Thunberg velvilje har derfor været helt central for realiseringen af projektet. Han ser imidlertid meget positivt på initiativet.

– Det vil være en stor fordel for mig, for så kan jeg komme til at ligge ud til en stor landevej – Nordre Borrelyngvej – hvor jeg kan sætte et skilt og en reklame for XL-Byg – Allinge Byggemarked. Mange ved ikke, at vi findes, fordi vi ligger lidt gemt.

– Og ikke mindst kan vi få styr på problemet med, at vi har tung trafik og en masse kunder, der kører op ad Pilebroen. Men ikke kun byggemarkedet bruger Pilebroen. Der er også VVS Bornholm og tømrermestrer, der kører ad den. Det er jo bare en villavej, og den er ret voldsomt belastet. Jeg kan godt forstå, at dem, der bor der, er trætte af al trafikken, siger Stefan Thunberg.

Bliver bygget til Folkemødet

Selv om mange nok glæder sig over, at en omfartsvej kan være til gavn for Allinge hele året, er beslutningen blevet truffet på grund af de fire dage, der er Folkemøde. Et politisk flertal i kommunalbestyrelsen blev i september enigt om, at der skal afsættes 1,1 millioner kroner til det, der i deres aftale blev kaldt en ”adgangsvej til Folkemødet”. Reelt var det dog tydeligt, at det samtidig var den vej, som borgere, byforening og erhvervsliv i Allinge længe har ønsket sig.

Baggrunden for beslutningen om at bygge vejen var, at trafikpresset på Allinge under Folkemødet nu er så stort, at der opstår lange bilkøer. Folkemødet, med direktør Mads Akselbo Holm i spidsen, havde derfor presset politikerne for at finde en løsning.

– Man kan acceptere, at turen til Allinge tager lidt længere tid, fordi der er folkemøde. Men to timer er lang tid. Vi må konstatere, at når så dejligt mange mennesker kommer, så opstår der bare større krav til infrastrukturen. Derfor måtte vi lede efter løsninger, sagde Mads Akselbo Holm i den forbindelse.