Fredagens leder: Lusede kældermennesker?

Kritikken hagler ned over regeringen og Dansk Folkeparti efter sidste uges aftale om en 2019-finanslov for Danmark, der handler om mange ting, men mest om udlændingepolitik og en øde ø, Lindholm i Stege Bugt, hvor man symbolsk vil placere 100 afviste, kriminelle asylansøgere på.

Dansk Folkeparti jubler over ”et paradigmeskifte”, som støttepartiet fejrede med citronmåne og dåsebajere.
Forargelsen over finansloven er også nået til Bornholm.

På mandag er der flere steder i Danmark demonstrationer til støtte for menneskerettigheder og imod det såkaldte paradigmeskifte i udlændingepolitikken, og også i Rønne holdes der demonstration:

”I Danmark har regeringen og DF aftalt i deres finanslovsaftale, at flygtninge og deres børn er mindre værd end andre mennesker”, lyder det i en meddelelse fra arrangørerne, og jeg så, at Enhedslistens lokale kommunalbestyrelsesmedlem og formand for Børne- og Skoleudvalget, Morten Riis, på Facebook forarget omtaler Dansk Folkeparti som ”regeringens lusede støtteparti”, der ”forpester vores samfund”.

Jeg er ked af det, Morten Riis, men jeg kommer altså til at tænke på forfatteren og debattøren Carsten Jensen, når jeg ser, hvorledes man i Danmark og altså også her på Bornholm indimellem omtaler politiske modstandere og kolleger.

Det er Carsten Jensen, som ellers er en glimrende forfatter, der i sin bog ”Kældermennesker” kalder højrefløjen i dansk politik for en ”menneskelig skraldespand” og Dansk Folkeparti for en ”skimlet sekt af klamme kældermennesker”.

Min pointe er denne: Hvis man mener, at Dansk Folkeparti og regeringen træffer forkerte beslutninger, der er på kant med menneskerettighederne og internationale konventioner, og det skulle ikke undre mig, at det var rigtigt.

Hvis man mener, at tonen er for hård, og at flygtninge og indvandrere ikke behandles som mennesker, at man stigmatiserer, så bør man da holde sig for god til at gøre nøjagtigt det samme selv.

At nedgøre danske parlamentarikere og kolleger i kommunalbestyrelsen på den måde – at tale om en forpestning, om et luset parti og om kældermennesker, som Carsten Jensen gør det, er et skråplan.

På Bornholm stemte næsten 16 procent af borgerne på Dansk Folkeparti ved det seneste kommunalvalg. På landsplan var opbakningen ved det seneste folketingsvalg 21 procent. Det er rundt regnet 740.000 danskere? Er de lusede? Er de kældermennesker?

Store politikere og parlamentarikere på alle niveauer kendetegnes ved at tale med respekt – også om deres modstandere.

Forleden begravede USA en af de store, George Bush, der var kendt som noget så ”kedeligt” som en ordentlig mand, der gjorde en dyd ud af at lave kompromisser og mødes på midten med sine politiske modstandere.

Gid flere ville vælge den vej.