Det sidste lokale byggemarked ligger i Allinge

Allinge Byggemarked er nu det sidste bornholmsk forankrede byggemarked. Fridolf har solgt sine byggemarkeder i Nexø og Rønne til den landsdækkende kæde Bygma, og dermed er Stefan Thunbergs XL-Byg i det øvre Allinge alene om at stå på egne lokale ben.

– Fremover bliver vi det eneste bornholmsk-ejede byggemarked på Bornholm. Hos kæderne Bygma og Optimera ryger pengene væk fra Bornholm. Jem og Fix og Harald Nyborg er heller ikke bornholmsk ejede.

– Vi bliver i XL-Byg, der er en kæde, som er ejet af os, der har butikkerne. Så ud over XL-Bygs faste sortiment, kan vi sælge bornholmske produkter – belægningssten og -fliser fra AB Beton, Nexø tagtrin til tegltag, sand- og grusmørtel fra Bornholms Mørtelværk og tømmer fra Østerlars Savværk, fortæller Stefan Thunberg.

Man kunne måske tro, at Stefan Thunberg ville føle sig presset af de mange mastodonter, der nu gør deres entré på Bornholm. Men han er faktisk godt tilfreds med situationen.

– Jeg ser det som en fordel. Jeg byder det uden tvivl velkommen. At Fridolf sælger to butikker berør overhovedet ikke mig i forhold til priser eller leverancer. Sagen er bare, at der nu kun er en XL-Byg på Bornholm, og bestiller folk varer på nettet, er der kun mig til at levere dem.

– Desuden der vil fortsat blive omdelt 22.000 aviser for XL-Byg på Bornholm, og nu er det kun mig, folk kan gå til, hvis de vil købe noget, de har set i dem, siger Stefan Thunberg.

Han mener også, at Allinge Byggemarkeds lokale forankring vil være en fordel.

– Jeg har intet imod, at Bygma og Optimera kommer til Bornholm. Konkurrence er kun sundt. Men jeg håber selvfølgelig, at folk vil tænke på Bornholm, når de handler. Handler man lokalt i dag, så har vi også lokale forretninger i morgen. Vi skal bevare det bornholmske, så vi ikke alle bliver solgt til store koncerner og kapitalkæder, der bare kommer med et standardsortiment. Vi har jo også lokale varer, som de lokale producenter skal kunne afsætte, siger Stefan Thunberg.

XL-Byg er en frivillig kæde af byggemarkeder, hvor de enkelte forretninger er selvstændigt ejede virksomheder. I Danmark har kæden 111 forretninger.