3F-formand henvendte sig til underskrivere før generalforsamling

Tre medlemmer af 3F Bornholm, som underskrev en erklæring om mistillid til den siddende formand, Jens Skovgaard, er efterfølgende blevet kontaktet af formanden.

Ifølge Morten Riis, medlem af fagforeningens byggegruppe, forsøgte formanden at ”presse medlemmerne på deres holdning” i ugerne op til gårsdagens ekstraordinære generalforsamling i Aakirkeby Hallerne.

– Desværre er vi også bekendt med, at Jens har taget kontakt til nogle af de medlemmer, der har skrevet under og presset dem på deres holdning. Vi har indberettet det til John Friederichsen fra 3F’s forbundshus, og det er blevet påtalt overfor Jens, men intet er sket, lyder det fra Morten Riis, der tilføjer, at henvendelserne foregik ansigt-til-ansigt, telefonisk og via Facebook.

– Vi skal aflevere underskrifterne til Jens Skovgaard, fordi de skal være i hans varetægt. Han misbruger en viden han har om, hvem der har skrevet under til mistillidsvotum til ham ved at kontakte medlemmerne, vil jeg mene, siger Morten Riis.

Ifølge Morten Riis indberettede medlemmer af fagforeningen episoderne til konsulent ved 3F, John Friederichsen.

– Han (Jens Skovgaard, red.) ligger inde med en viden om, hvem der har skrevet under. At han bruger den viden, er helt grotesk, siger Morten Riis.

3F: Ingen regler på området

Et af de medlemmer, som formanden henvendte sig til forud for den ekstraordinære generalforsamling, er Bill Skovgaard fra Rønne. Da han for en uges tid siden kom hjem fra arbejde ringede et ukendt nummer til ham.

– Jeg tog telefonen, og så åbnede han (Jens Skovgaard, red.) samtalen med at sige: ”Hvad fanden har jeg egentlig gjort dig?”. Så spurgte jeg, hvem jeg talte med, og først dér præsenterede han sig, fortæller Bill Skovgaard, der har været medlem af 3F Bornholm siden 1990 og har kendt Jens Skovgaard siden dengang.

– Jens Skovgaard sagde, at han kunne se, at jeg havde skrevet under på listen, men jeg svarede bare, at jeg ikke har noget personligt i mod ham. Det virker provokerende, at han bruger listen på den måde, siger Bill Skovgaard.

Opkaldet fik ham ikke til at ændre holdning i forhold til mistillidserklæringen:

– Jeg mødte op i går og var selvfølgelig skuffet over, at vi kun manglede tre personer, siger han.

Mens konsulent ved 3F John Friederichsen bekræfter at være blevet kontaktet af medlemmer af 3F Bornholm angående henvendelser fra Jens Skovgaard, understreger han, at intet i fagforeningens vedtægter hindrer Jens Skovgaard i at kontakte de medlemmer, som har skrevet under på mistillidserklæringen:

– Det er rigtig, at jeg er blevet kontaktet af nogle af forslagsstillerne, om at de gerne vil have, at begge parter brugte en ordentlig tone. Jeg fortalte det videre til Jens Skovgaard, og han tog det til efterretning, siger John Friederichsen.

– Der er ikke rigtig nogle regler om det her. Det er gudskelov så sjældent, at vi står i den her situation, og der er ikke en lærebog, man lige slår op i. Vi må gerne kontakte vores medlemmer, og Jens (Skovgaard, red.) har jo haft oplysninger om, hvem der har været på underskriftlisten, og så har han brugt de oplysninger. Hvis der er nogen, der mener, at Jens har gjort noget forkert, må vi bruge vores advokater til det, siger konsulenten, der understreger, at 3F gennem hele forløbet har opfordret til en god tone.

– Det har til dels kunne lade sig gøre, synes jeg. Jeg har ikke læst alt på Facebook – det har jeg ikke haft tid til. Der kan godt være faldet nogle knoppede ord, og Jens holdt op med at skrive på Facebook på et tidspunkt, siger John Friederichsen.

Skovgaard: Jeg var nysgerrig

Jens Skovgaard bekræfter, at han har henvendt sig til tre underskrivende 3F Bornholm-medlemmer, men han afviser, at han skulle have ”presset dem på deres holdning”.

– Det er folk, som jeg har kendt i 30 år. I og med at de skriver under på, at de har mistillid til min person med navns nævnelse og det hele, har jeg spurgt dem, om jeg har trådt dem over tæerne. Det har de i øvrigt afkræftet, og så har der egentlig ikke været mere i det, siger Jens Skovgaard.

Havde du en intention om at ændre medlemmernes holdning?

– Nej, det var faktisk lidt mere nysgerrighed. Når man efter 25 til 30 års relationer både arbejdsmæssigt og privat får et stykke papir, hvor de skriver under på, at de har mistillid til mig, så er det vel relevant, at man spørger hvorfor, svarer han.

Torsdagens ekstraordinære generalforsamling i 3F Bornholm måtte suspenderet, efter blot 207 ud af de i alt 233 underskrivende medlemmer mødte op.

Et fremmøde på minimum 210 – svarende til 90 procent – af de underskrivende medlemmer var nødvendigt for at gøre generalforsamlingen gyldig og dermed muliggøre en afstemning om formandsposten.

Bornholms Tidende har været i kontakt med de øvrige medlemmer, som Jens Skovgaard har henvendt sig til. Medlemmerne ønsker ikke at udtale sig.