Ja tak til affaldsmission: Det er skide spændende

– Det er skide spændende.

Sådan lyder beskeden fra Leif Olsen (SF), formand for natur- og miljøudvalget ovenpå tirsdagens møde, hvor et enigt udvalg besluttede at godkende Bofas ambitiøse affaldsplan.

Ifølge planen, ”Bornholm viser vej”, skal al affald enten genbruges eller genanvendes fra 2032 og dermed gøre øen førende i Europa inden for affaldssortering.

– Der er en bred enighed i kommunalbestyrelsen om, at vi skal satse på at blive et bæredygtigt samfund. Det betyder, at vi er nødt til at gøre noget ved vores affaldssortering, hvor vi er bagefter sammenlignet med andre dele af landet og med vores nabolande, siger Leif Olsen.

Bornholm viser vej er derfor en oplagt måde at ”flytte” Bornholm på i forhold til bæredygtighed, mener udvalgsformanden.

2022-plan betyder prisstigning

Ifølge Leif Olsen vil ”Bornholm viser vej” ikke medføre prisstigninger – i hvert fald ikke foreløbig:

– Det, der er blevet sat i værk nu, er arbejdstimer til at få projektet på skinner. Senere vil der være en lang række praktiske tiltag, hvor vi går ud og laver virkelige ændringer, og dér vil man hele tiden tage stilling til økonomien i de forslag.

Borgere på Bornholm kan dog regne med en prisstigning på 1 – 2 procent i 2032, tilføjer han.

For at leve op til krav fra både regeringen og EU er det nødvendigt at implementere en række ændringer i forhold til affaldssortering på Bornholm allerede inden 2022.

Blandt andet skal der afhentes madaffald, glas og flasker ved alle husstande. Desuden skal flere såkaldte indsamlings-kuber til metal placeres rundt om på øen. De nye tiltag vil betyde, at Bornholm går fra at genanvende omkring 35 procent af al affald til omkring 55 procent.

Med ændringerne vil renovationsafgiften stige 15 procent, svarende til 450 kroner per hustand årligt.

– De nationale krav og EU-kravene for henholdsvis 2022 og 2025 skal opfyldes uanset hvad. Vi har valgt en lidt mere ambitiøs plan, som betyder en 15 procent stigning. De 450 kroner afhænger selvfølgelig af de udbud, som vi får lavet til den tid. Vi kan håbe, at det bliver lidt billigere og frygte, at det bliver lidt dyrere, afslutter Leif Olsen.