Køb af ejendom: Kommunen slår tre fluer med et smæk

Dams Gård i Krystalgade kommer på kommunale hænder, fremgår det af en pressemeddelelse, og dermed slår regionskommunen tre fluer med et smæk. Den får mulighed for at samle Kulturskolen, den skaber nyt liv i centrum af Rønne, og den laver et nyt tilbud til bornholmske unge. Sådan ser borgmester Winni Grosbøll i hvert fald på købet af ejendommen.

– Der er flere forskellige anledninger til at købe det. En af dem er, at vi har en udfordring med Kulturskolen, for de har simpelthen ikke plads nok allesammen. Musikskolen mangler plads, dramaskolen er blevet så stor, at den har svært ved at være på teatret, og billedskolen har ikke nogen lokaler, der er særlig egnede og har også for lidt plads. Det er den akutte del af det, siger hun til Bornholms Tidende om købet, som kommunalbestyrelsen besluttede på sit seneste møde.

Den anden del er, at kommunen har haft en bekymring om, hvad det betyder for midtbyen, at 1.000 unge mennesker er flyttet fra centrum til Campus Bornholm.

– Det er en rigtig god anledning til at lave en aktivitet og et hus, der så at sige trækker de unge tilbage til midtbyen og hele det liv, der kommer med dem, siger Winni Grosbøll.

Og den tredje ting er, at der mangler nogle rigtig gode tilbud til Bornholms unge, tilføjer hun.

– Bortset fra campus kan jeg ikke huske, hvornår vi senest har lavet noget fedt for unge mennesker, lavet nogle miljøer for fritid og ungeliv, hvor de kan hænge ud om aftenen. Hele miljøet omkring musikskolen og kulturskolen er et fantastisk kreativt og godt miljø, som sagtens kan rumme flere unge, end det gør i dag, lyder det fra borgmesteren.

Mange foreninger

En samling og udbygning af Kulturskolen er dog ikke nok til at fylde Krystalgade 9-11, og kommunen gør sig allerede nogle tanker om, hvad ejendommen ellers kan bruges til.

Winni Grosbøll nævner, at der er tanke om at etablere en forfatterskole, at der kan laves øvefaciliteter til bands, at Rønne Byorkester og Bornholms Musikamatører kan få plads, og at kommunens ungdomsforeningshus kan flytte ind.

– Det kan også være, at vi skal dele det op i to, så vi også får et foreningshus, for der er masser af foreninger, som søger efter lokaler i Rønne, som vi ikke har kunnet anvise lokaler. Så der er lidt forskellige perspektiver på det, siger Winni Grosbøll.

Første opgave bliver dog en renovering af den gamle ejendom. I den forbindelse satser kommunen på eksterne fonde, og kan godt lade sig gøre, tror borgmesteren.

– Det er et gammelt og slidt hus, så der skal findes en del penge til at sætte det i stand til et kulturhus. Til gengæld kan det også blive rigtig, rigtig, rigtig godt. Vi har benyttet muligheden for at erhverve det, og så må vi se, hvordan vi får det skruet sammen. Sådan et hus, beliggenheden og samspillet med musikskole, musikhus og torvet. Det er bare helt unikt, og derfor har vi købt det, siger hun.