Winni flytter ud i åbent kontorlandskab: Jeg er ikke anderledes end de andre

Borgmester Winni Grosbøll (S) dropper at have eget kontor, når hun sammen med 169 andre ansatte i kommunens administration rykker til Snorrebakken i starten af det nyt år.

På Snorrebakken vil alle de 170 komme til at arbejde i åbent kontorlandskab eller storrumskontor. Efter hendes eget ønske kommer det også til at gælde borgmesteren.

– Det er planen. Jeg vil meget gerne ud af mit borgmesterkontor og være mere en del af hele arbejdsfællesskabet, end jeg er i dag. Så det er planen, hvis det overhovedet kan lade sig gøre, fortæller Winni Grosbøll.

Ikke alle omkring hende synes lige så godt om ideen, som Winni Grosbøll selv gør. Også på Snorrebakken vil der dog komme muligheder for at tale fortroligt bag en lukket dør.

– Det er klart, at jeg nogle gange har nogle samtaler, der ikke skal råbes ud i lokalet. Så der vil også komme nogle mindre møde- og samtalelokaler, hvor man både kan holde møder og sidde og læse, siger Winni Grosbøll.

– Der er nogle omkring, der har forbehold over for det – også fordi jeg har ret mange møder. Og hvis det bliver en bøvlet løsning, skal det heller ikke være sådan. Jeg har bare et behov for at komme mere ud blandt mine medarbejdere.

Winni har prøvet det før

For Winni Grosbøll handler udsigten til et arbejdsliv som borgmester i et kontorlandskab også om at gå forrest med et eksempel: Når alle andre skal, så skal hun også.

– Ja, det er klart. Jeg er ikke anderledes end alle andre ansatte. Jeg skal holde nogle møder med nogle folk udefra, men det er også det eneste, der retfærdiggør, at jeg skulle have mit eget kontor, siger hun.

– Af natur kan jeg godt lide at være sammen med andre mennesker. Jeg har ikke brug for et stort kontor, og for mig bliver det bare rart at være en del af det arbejdsfællesskab, der er i kommunen.

Winni Grosbøll har tidligere prøvet at arbejde i et af de store, åbne kontorlandskaber, som nogle medarbejdere ikke kan lide på grund af først og fremmest uro og støj.

– Jeg har prøvet at arbejde i et storrumskontor. Det gjorde jeg, da jeg var projektleder på erhvervsskolen og arbejdede på Minervavej. Vi var vel fem i det kontor, så jeg ved ikke helt, om man kan kalde det et storrumskontor. Men jeg har i hvert fald prøvet det, siger borgmesteren.

De nærmere detaljer er endnu ikke faldet på plads, og Winni Grosbøll ved derfor ikke, hvem hun snart bliver nærmeste nabo til i arbejdslivet.

– Jeg har set nogle skitser, hvor der står “5”, “7” og “8” og måske også andre antal personer i de enkelte rum på Snorrebakken. Det siddder der et udvalg og arbejder med, siger hun.

– Jeg ved heller ikke, hvem jeg præcist kommer til at sidde sammen med. Men det er klart, at folk bliver placeret efter hvilke faglige sammenhænge, de nu indgår i. Man mikser ikke bare folk, men med det udgangspunkt sidder jeg der, hvor de nu placerer mig.

– Vi er vel omkring 20 her på gangen lige nu, og det er helt oplagt at holde os nogenlunde sammen. På samme måde vil det også være oplagt at holde de borgerrettede funktioner tæt på indgangen, siger Winni Grosbøll.

– Hele det arbejde med at fordele folk er i gang lige nu, og i forhold til det har jeg ingen præferencer, siger hun.

I Hillerød gør de det også

Winni Grosbøll kender kun et enkelt fortilfælde, hvor en af en af hendes borgmesterkolleger arbejdede i et storrumskontor og ikke havde sit eget. Men eksemplet er nogle år gammelt, og Winni Grosbøll ved ikke, om Holbæks borgmester stadig arbejder i et åbent kontorlandskab.

– Min tidligere kollega i Holbæk gjorde det også. Men det er otte års tid siden, og han er ikke længere borgmester, siger hun.

Holbæk Kommune oplyser, at borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S) har sit eget kontor. Dermed kunne det umiddelbart være, at Winni Grosbøll inden længe bliver landets eneste borgmester uden eget borgmesterkontor. Sådan er det dog ikke.

I Hillerød arbejder også borgmester Kirsten Jensen (S) i et storrumskontor. Det samme gjorde hendes forgænger Dorte Meldgaard (K), oplyser Hillerød Kommune.