Glad tilbageflytter til julemarked: Bornholm blomstrer igen

Efter syv år i Fredericia – “syv år med hjemve“ – vendte Helle Hermansen i april tilbage til Rønne sammen med sin mand.

Og der er ingen tvivl i hendes sind. Bornholm har forandret sig i den tid, hun har været væk:

– Det er som om øen er begyndt at blomstre igen, siger hun og kigger sig omkring i torvehallen, der er fyldt med lokalt producerede fødevarer, nisser og julepynt i sølv og guld.

– Torvehallerne er et supersted, fyldt med spændende lokale produkter, og det er noget af det vi ser rigtig meget af når vi kører tur herovre: Lokale producenter der brænder for at udnytte de råvarer, der er, og fremstiller cremer, mad, most og vin. Det er fedt, konstaterer Helle Hermansen, der denne gang blandt andet har sikret sig to kartoner økologisk æblemost fra Mostballaden.

Derudover lader hun og husbonden sig gerne lokke af delikatesserne.

– Smagsprøverne kan godt friste, indrømmer hun.

Har ikke holdt ferie i to år

John og Judith Gibson deltager i torvehallens julemarked for at sælge keramik. De har på det seneste mærket en stigende efterspørgsel på hånddrejet kvalitet.

– Keramik er blevet in igen efter at have ligget stille i nogle år, siger Judith Gibson, der kom hertil fra Nordengland i 1991.

– John mødte nogle keramikere fra Klemensker i Irland i 1986, og de inviterede ham herover. Og så blev vi forelskede i øen, forklarer Judith Gibson.

Efter 16 år som afdelingsleder på Glas- og Keramikskolen i Nexø gik John Gibson på pension i 2013. Og så fik han for alvor travlt.

– Jeg har ikke holdt sommerferie de sidste to år, siger han bekræftende.

På hylderne i det gamle slagteri, som i dag fungerer som salgsrum for kreativt kunsthåndværk, står de solide krus side om side med stabler af tallerkener i glaseret ler. Brune, karrygule, lerfarvede.

Vi snakker meget om mad

Opmærksomme bornholmere vil genkende det rustikke look fra besøg på Restaurant Molen, Christianshøj og Kaffebaren i Rønne. De drives af Daniel Kruse og Troels Madsen, og de to restauratører valgte John Gibson, da de for nylig skulle have nyt service til de to restauranter og kaffebaren. Den medfølgende eksponering har været som at få et meget stort udstillingsvindue for den engelske keramiker, der har værksted i Østerlars.

– Vi får ofte besøg af folk, der har spist på en af restauranterne og som gerne vil kigge nærmere på vores keramik. Så nu har vi lavet et køkkengalleri, siger Judith Gibson.

Altså et galleri hjemme i jeres private køkken?

– Ja. Så kommer folk og kigger, og så får vi en snak, nikker Judith og tilføjer leende:

– Vi snakker meget om mad og keramik i det køkken.

– – – – –
Åbent i torvehallen

Torvehallen på Gartnervangen holder åbent fredag kl. 10-17 og lørdag kl. 10-15 frem til jul.

Caféen er åben alle dage undtagen mandag fra kl. 10-17.