Foreningen fylder 90: Vores styrke er sammenholdet

Det ville være en overdrivelse at sige, at Poulsker IF trækker nye medlemmer til på grund af beliggenheden.

Poulsker Hallen ligger et godt stykke fra alting – især på en novemberaften – ude af den mørke landevej mellem Snogebæk og Poulsker. Og før man når frem til den oplyste hal og det hyggelige klubhus, skal man forbi de mørke bygninger, som tidligere rummede Dueodde Efterskole og Grennessminde, men nu står tomme.

Men som en mælkebøtte i asfalten vokser og lever idrætsforeningen nærmest på trods.

Fredag kan foreningen fejre sit 90 års jubilæum. På de 90 år er de ydre rammer for foreningen ændret voldsomt. Hvor der engang var to skoler i området – både Poulsker og Bodilsker skoler – er den nærmeste skole nu i Nexø. Men foreningen har, trods udfordringerne, i dag stadig en stærk tiltrækningskraft og mange medlemmer, heraf rigtig mange børn, og er en af de største idrætsforeninger på øen.

Ved Poulsker IF’s seneste generalforsamling i april kunne man både glæde sig over en fremgang på 50 nye medlemmer samt et flot overskud.

– Vores styrke er det sociale og sammenholdet. Og så prøver vi at involvere medlemmerne så meget som muligt, siger Trine Mattebjerg, medlem af bestyrelsen.

Formand Jan Eggertsen er enig og mener også, at Poulsker Idrætsforening har en bredere rolle end bare at være rammen om, at der stadig kan dyrkes idræt i lokalområdet.

– Vi tror selv på, at vi er et samlingspunkt for Snogebæk, siger Jan Eggertsen. Udover at være idrætsforening har Poulsker IF i mange år været arrangør af Snogebæk Havnefest.

Da Poulsker Idrætsforening blev stiftet for 90 år siden, lå idrætsforeningen da også meget mere centralt, hvor der dengang var skoler i både Poulsker og Bodilsker. Poulsker Skole lukkede i 1991 og Bodilsker i 2011.

– Der gik kun to år, fra hallen blev bygget, til Poulsker Skole lukkede, konstaterer Jan Eggertsen om nogle af de udfordringer, der har været for PIF gennem de 90 års levetid.

I 1980erne var badminton den helt store sportsgren i idrætsforeningen.

– Vi trak spillere fra hele Bornholm, men så døde det. Senere var det fodboldafdelingen, der var meget stor, fortæller Jan Eggertsen.

– Men så lukkede Bodilsker Skole, og det betød at mange af børnene røg til klubben i Nexø.

I dag er det gymnastikken, der er stærk i Poulsker IF – både for børnene og for de ældre.

– Om tirsdagen har vi omkring 100 børn til gymnastik heroppe, og vi har også rigtig mange til ældremotion. Det er blevet mere populært at holde sig igang og være med i sammenholdet og fælleskabet. Det er fantastisk, at vi kan trække så mange herud – på bøhlandet, siger formanden.

Trine Mattebjerg mener, at børn og voksne kommer af flere grunde.

– Det er alfa og omega med gode trænere, og vi får meget ros for, at vi har så mange på. Hellere for mange end for få, siger Trine Mattebjerg og tilføjer, at der også er mange unge frivillige.

Forening i god form

Udover sammenholdet mener formanden også, at et hyggeligt klubhus og gode trænere trækker medlemmerne til.

– Og så får alle gratis frugt i forbindelse med træning. Det kan kun lade sig gøre, fordi vi har mange engagede frivillige, som passer kiosk og skærer frugt. Og så er vi heldige at have gode sponsorer, blandt andet Dagli’Brugsen i Snogebæk, samt havnefesten og genbrugsbutikken.

Begge mener de, at foreningen går ind i sit 91’ende år i rigtig god form.

– Vi fornemmer helt klart fremgang og en positiv stemning, så vi ser optimistisk på fremtiden. At man har en positiv tilgang til tingene smitter også af. For eksempel har vi lige fået et løbehold for børn, og man bliver glad i låget, når man kommer herop om tirsdagen og ser så mange børn til gymnastik. Det er med til at holde gejsten oppe, siger Jan Eggertsen.

Både Trine Mattebjerg og Jan Eggertsen slår også fast, at Poulsker IF ønsker at være en idrætsforening, hvor der er plads til alle og hvor det sociale er en vigtig del.

Fremtiden – en ny hal

For et år siden – i december 2017 – vedtog en enig kommunalbestyrelse at der skal bygges en ny selvejende sportshal i Snogebæk.

Siden har der været stille om hal-planerne, men PIF-formand Jan Eggertsen, fortæller, at der arbejdes på fuld kraft.

– Der har siddet en arbejdsgrupe, men vi har bevidst valgt ikke at udtale os og har holdt kortene tæt til kroppen, indtil vi er klar med et prospekt. Vi vil gerne have medlemmerne med på råd først og vise dem, hvad planerne er, inden vi går ud i offentligheden. Men der er lavet skitser, som skal vises til medlemmerne i december, siger Jan Eggertsen.

Idrætsforeningen arbejder på at få tegnet en hal, som dels opfylder de krav, PIF selv har brug for, dels hvad der kunne tiltrække turister, og endelig er der ideer til nye sportsgrene, der også skal tænkes ind.

Overordnet handler det om, at en ny hal skal kunne bruges mest muligt og til mange forskellige ting.
Fremover har foreningen også store forventninger til de nye muligheder, der er kommet med renoveringen af en gammel bygning på havnen kaldet ”Arnes Hytte” til nye formål.

– Den er lige ved at være helt færdig, og det er blevet rigtig godt med bad, toiletter og klublokaler for blandt andet petanque- og volleyspillerne og strandløberne. Det er jo svært at lave outdoor-aktiviteter heroppe, og selvom vi får en hal i Snogebæk, vil der stadig være brug for faciliteterne nede på havnen også, siger Jan Eggertsen.

Sidste nyt på stammen bliver den ny sauna, der skal opføres yderst på molen.

Saunaen er et projekt mellem Poulsker IF og Snogebæk Havn og en del af et større områdefornyelsesprojekt, som Snogebæk Havn har været i gang med de senere år.