DF var snublende tæt på bornholmsk mandat: Vi er kampklar

Dansk Folkeparti var millimeter fra at vinde det ene af Bornholms to mandater ved sidste folketingsvalg i juni 2015. Kun 89 stemmer skilte henholdsvis Venstres og Dansk Folkepartis kandidater, men med sine 5.257 stemmer snuppede Peter Juel-Jensen (V) billetten til Christiansborg for næsen af Jess Christian Persson (DF).

Ved næste folketingsvalg skal det gå anderledes, mener formand for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl. Onsdag var han på besøg på Bornholm med sin autocamper, rullende kaffebar og bolsjer i massevis for at forberede sig på den forestående valgkamp.

– Det er den her camper og kaffebar, som vi agter at drage land og rige rundt med i tre uger, hvor vi laver intensiv valgkampagne, når valget bliver udskrevet. Det skal jo prøves af, og så tænkte vi, der var da ikke noget bedre sted at prøve det af, end på Bornholm, fortalte han i bidende kulde på Store Torv i Rønne sidst på eftermiddagen onsdag.

Ifølge Kristian Thulesen Dahl er chancen for et gult bornholmsk mandat god:

– Jeg synes, vi har nogle rigtig gode folk herovre. Jeg har haft en god times tid med vores lokale bestyrelse i dag og nogle af de mest aktive folk på øen, og de er kampklare og ved godt mod. Jeg synes også, at vi har en god byrådsgruppe, der arbejder seriøst med tingene. Grundlaget er lagt for, at vi kan henvende os til bornholmerne og bede om opbakning ved det kommende folketingsvalg, og det vil vi i hvert fald gøre med fuld kraft, sagde han.

I løbet af onsdagen besøgte partiformanden Rønne Havn, Almegårds Kaserne og Klemensker, hvor han talte med borgere, som er bekymrede over udsigten til vindmøller i baghaven.

Hvilket budskab vil du gerne kommunikere ud til bornholmerne med dit besøg?

– Jeg vil gerne kommunikere ud, at Dansk Folkeparti er et parti, der prioriterer bornholmerne. Når vi taler om Danmark i balance, er det ikke bare noget, vi siger ved festlige lejligheder. Vi tager diskussionen, både når det er med medvind, og når der er nogle, der hellere vil snakke om noget andet – vi holder fast i dagsordenen. Vi ønsker, at man flytter flere statslige arbejdspladser rundt i landet, og at uddannelsespladserne er spredt, sådan at man også kan tage en ordentlig uddannelse på en ø som Bornholm.

Hvad har du fået ud af din dag på Bornholm?

– Jeg har fået en masse gode ting med mig. (…) Jeg synes, at jeg er blevet mødt med en masse optimisme, og jeg har også fået at vide, hvor skoen trykker – hvad det er, vi på Christiansborg skal oppe os med i forhold til Bornholm.

Og hvor trykker skoen?

– Der er altid en nødvendig diskussion på Bornholm om livsnerven, færgedriften og priserne. Det er kun godt, fordi når man er på en ø, er det afgørende, at man har en ordentlig forbindelse til og fra.