Ny attraktion midt i højsæsonen: Festival får base i Hasle

Bornholms Internationale Gadeteater Festival holdes i dagene 25.-27. juli 2019 med base i Hasle. Det bekræfter Kirsten Mortensen, formand for Teaterforeningen Bornholm.

Gadeteaterfestivalen er i otte år blevet arrangeret i et samarbejde mellem teaterforeningen og teaterkompagniet Dansk Rakkerpak ved Niels Peter Kløft. Nu har Rakkerpak-gruppen trukket sig, fordi den er blevet egnsteatergruppe på Næstved Teater. I teaterforeningen er man så glade for festivalen, at man har besluttet at fortsætte som enearrangør.

– Vi slår hinanden på skuldrene og siger, at det skal blive til noget. Men vi er helt afhængige af fondstilskud. Vi har omkring 90.000 kr. i øjeblikket, men det dækker ikke. Vi har søgt Statens Kunstfond, der tidligere har givet os det absolutte rygstød. De gav sidst 180.000 kr. Hvis vi ikke får noget, der ligner det, bliver det en meget mindre festival end tidligere. Men vi er enige om, at festivalen skal overleve, siger Kirsten Mortensen fra teaterforeningens bestyrelse, der også søger tilskud andre steder.

– Vi har talt om, hvordan vi skulle lave det med en indkvartering og base. Vi er meget indstillede på, at det også skal være et sted, hvor man kan lave en festivalstemning i retning af, at grupperne kan møde hinanden og netværke, og vi kan lave en fælles middag med videre.

– Så faldt vi over Hasle som et sted, hvor der er gang i udviklingen, og hvor der er et stort kontingent af frivillige, der gerne vil hjælpe, og hvor man er meget åbne for at prøve noget nyt, siger Kirsten Mortensen.

– Det var helt utroligt at komme til Hasle, hvor man næsten sagde ja, inden vi overhovedet havde fået fortalt, hvad det gik ud på, tilføjer hun.

Hasle bliver base for festivalen på den måde, at deltagerne indkvarteres i byen, og de fleste af forestillingerne foregår i Hasle – på Hasle Fælled og ved havnebadet. Der bliver også forestillinger i Gudhjem og i Rønne.

Mange planer

– Vi har mange planer, men der er meget tvivl om, hvor mange penge, vi får, og hvor mange forestillinger vi kan lave. Vi prøver at lave et meget blandet program, hvor der er noget for både børn og voksne, siger Kirsten Mortensen.

– Festivalen har været flere forskellige steder på øen i de foregående år, men aldrig i Hasle. Så hvorfor ikke Hasle denne gang. Teaterforeningen skyder nogle penge i det, selv om vi ikke får noget ud af det økonomisk, da der er gratis adgang til forestillingerne. Vi gør det, fordi vi synes, det er spændende, og fordi det er vigtigt at få teater bragt ud forskellige steder.