Indkøbene skal bæres hjem i stofposer syet i Nexø

Upcycling, hvad hulen er det? På cykel- og bakkeøen Bornholm kunne det sagtens være noget med at cykle op ad bakke?

Men upcycling er at genbruge ting til nye formål, og p.t. er Værkstedet – Dit reparationsfællesskab – på Møbelfabrikken i Nexø i fuld gang med at sy stofposer af gamle gardiner. Håbet er at få stofposerne ud i øens butikker og genbrugsbutikker og for eksempel også gerne i Torvehal Bornholm.

– En gruppe frivillige har tilbudt at komme her og sy stofposerne, og vi har faciliteterne og materialerne, fortæller Ole Van Huizen, daglig leder af værkstedet.

Han arbejder nu med at finde den tredje part i samarbejdet, nemlig købere til de stofposer, der bliver syet.

– Det ville være flot, hvis nogle ville investere i poserne. Eksempelvis Torvehal Bornholm, skoler, butikker eller genbrugsbutikker.

Værkstedet har fået lavet en prototype, som de frivillige kan bruge, og vil arrangere temaaftener, hvor der både kan sys stofposer, men også være oplæg af eksempelvis Steffi Schroeter fra Bye Bye Plastik.

Udover at få forbruget af plastikposer ned ved at få folk til at bruge stofposer, så er der også en et større formål med projektet, forklarer Carsten Aalling, direktør for Møbelfabrikken.

– Tanken med værkstedet er jo at arbejde for den cirkulære økonomi, altså at man bruger tingene igen, skaber mindre skrald og dermed et renere miljø. Vi vil gerne præge folks holdninger og indstillinger og komme med et stærkt signal til dem om noget til gavn for miljøet. Vi kan skubbe til trends, og en stofpose er meget konkret eksempel på cirkulær økonomi, forklarer Carsten Aalling.

Ole van Huizen tilføjer, at stofposerne kun er en idé ud af mange mulige til, hvordan vi kan blive mere bæredygtige, og har man andre ideer, er man meget velkommen til at komme med input til nye ideer, siger Ole van Huizen.

Der skal vaskes mere op på Møbelfabrikken

Reparationsværkstedet på Møbelfabrikken i Nexø har netop fået en smiley tildelt af Bye Bye Plastik.

– Vi har fået den for at øge genbrug i stedet for at smide væk, og vi går efter at minimere forbruget af plastik, fortæller Ole Van Huizen.

-Det er et lille klistermærke med en kæmpestor symbolværdi og rammer ind i de værdier, værkstedet står for med cirkulær økonomi og upcycling, mener Carsten Aalling.

Møbelfabrikken arbejder også på senere at kunne få en smiley for sit hostel og for køkkenet, der blandt andet leverer kaffe til møder i huset og morgenmad til gæsterne.

– I køkkenet kræver det mere arbejde og nogle investeringer, men nu gør vi op med os selv, at selvom vi har begrænset vaskekapacitet, så vil vi prøve at undgå at bruge engangsemballage, og hvis vi må og skal bruge engangstallerkener, krus eller bestik, så vil vi bruge bionedebrydeligt. Vi vil også komme til at vaske mere op og har derfor investeret i et vasketårn (stativ til bakker med beskidt service), og vi må ændre arbejdsgange. Men det må vi gøre for at være med i den bevægelse mod et plastikfrit Bornholm, mener Carsten Aalling.