De sagde nej til Black Friday: Det opfordrer til en negativ spiral af overforbrug

Dankortene blev svinget i stor stil til Nexøs Black Friday.

Men for en række af byens erhvervsdrivende, valgte man at stå af forbrugskarrusellen.

Èn af dem var strikdesigner Mo Lehn, der driver sin egen butik og værksted på havnen i Nexø.

– Ligesom sidste år har jeg valgt ikke at holde Black Friday, fordi jeg mener, at det opfordrer til en negativ spiral af masseproduktion, overforbrug og spild, siger Mo Lehn.

Omsorg for kloden

Også hos luksusgenbrugsbutikken Fashion Resales på Strandgade i Nexø har man taget et standpunkt imod den amerikanske tradition.

– Jeg har en genbrugsforretning, hvor omdrejningspunktet er bæredygtighed. Når man handler hos mig, så tænker man miljøbevidst. Mine kunder har en omsorg for vores klode. Og det ligger slet ikke i tråd med Black Friday, siger ejer Christina Holm Winsløw. Selv kunne hun aldrig drømme om at købe noget til Black Friday, siger hun.

– Jeg har en lille datter på seks år, som også skal have en fremtid på denne klode. Derfor går jeg meget op i bæredygtighed og køber altid brugt, der hvor jeg kan, siger hun.

Håndlavet kvalitet koster

Strikdesigner Mo Lehn påpeger desuden, at Black Friday er et kommercielt projekt. Det giver derfor ikke mening at køre tilbud på håndlavet design som hendes eget. For det koster, hvad det skal koste.

– Alt, hvad jeg sælger, er jo lavet i hånden. Og det skal der da være credit for, siger Mo Lehn.

Samme opfattelse bliver delt af Det Brune Værksted, der drives af keramiker Sarah Oakmann og glaskunstner Maibritt Zelmer Olsen.

Værkstedet valgte sidste år at lukke butikken i protest for tilbudsdagen. Det blev gentaget i år.

– Black Friday giver ingen mening, når man laver håndlavede ting. Så er priserne det samme uanset hvilken ugedag, siger Sarah Oakmann.