Anklager: Det er en grov sag

Da en bornholmsk ejendomsmægler udførte et omfattende svindelnummer, var det angiveligt med det formål at få udbetalt honorar for en række planlagte boliger, selvom boligerne slet ikke var solgt.

Det vurderer sagens anklager, Britt Janni Hansen, der nu er klar med et anklageskrift og en dato for den længe ventede retssag. Sagen skal for Retten på Bornholm 17. december.

Ejendomsmægleren har ifølge anklageskriftet fremstillet seks falske købsaftaler. Dertil kommer en række tillæg til købsaftalerne og mails fra blandt andet Jyske Bank, der ifølge anklageren havde til formål at understøtte løgnen om, at de seks boliger var solgt. En mail skulle derudover ophæve to af de falske boligkøb.

– Det er anklagemyndighedens opfattelse, at der ikke har været nogen køber, siger anklageren fra Københavns Vestegns Politi, der fører sagen for Bornholms Politi.

Købsaftalerne er dateret mellem 23. juni 2016 og 23. marts 2017.

Lånet understøttede løgnen

Den ene løgn har tilsyneladende ført til den næste. I juli 2016 havde ejendomsmægleren lavet købsaftaler på tre af de planlagte boliger, men manglede pengene fra salget.

Derfor lånte ejendomsmægleren 640.500 kroner af den bornholmske virksomhed Ocean Prawns under påskud af, at der var godt gang i boligsalget, “men at selskabet pga. ferie ikke kunne nå at få betaling fra køberne, så produktionen kunne igangsættes, og de aftalte leveringsfrister dermed kunne overholdes”, fremgår det af anklageskriftet.

– Køberne skulle jo begynde at betale, men da der ikke er nogen købere – det er i hvert fald vores opfattelse, at der ikke er – så kommer der jo heller ingen penge. Så for at kunne føre det her dokumentfalsk og bedrageri længere går tiltalte ud og laver den her konstallation, siger anklager Britt Janni Hansen.

Ejendomsmægleren er tiltalt for at have optaget lånet uden vilje eller evne til at betale det tilbage.

Beløbet svarede til første rate på tre boligprojekter, og pengene blev betalt direkte til den virksomhed, der stod for byggeriet.

Ejendomsmægleren fik altså ingen direkte vinding ved at optage lånet, men honoraret for salget af de tre boliger lød på 375.000 kroner, og det var altså de penge, ejendomsmægleren angiveligt gerne ville have fingrene i.

– Det er lidt uklart endnu, om tiltalte har fået pengene udbetalt. Det er politiet ved at undersøge, siger anklageren.

I løbet af de fire retsdage, der er afsat til sagen, vil anklagemyndigheden føre en række vidner. Heriblandt ejendomsmæglerens ansatte, en samarbejdspartner og de personer, som på papiret står som købere af boligerne.

Snød et vennepar

Den største vinding har ejendomsmægleren angiveligt fået ved at snyde et ægtepar fra Sorthat. Ægteparret var en del af den samme vennegruppe som ejendomsmægleren.

Som Bornholms Tidende tidligere har beskrevet, foreslog ejendomsmægleren til ægteparret, at de sammen skulle købe en fælles vens lejlighed på Mallorca.

Ægteparret overførte 625.000 kroner til ejendomsmægleren til betaling af deres andel af lejligheden.
Ejendomsmægleren annullerede dog ifølge anklageskriftet købet, men beholdt pengene.

– Tiltalte holdt ikke pengene adskilt fra sin egen formue og har ikke kunnet betale pengene tilbage, siger anklager Britt Janni Hansen.

Mere end et års fængsel

Ejendomsmægleren er tiltalt for dokumentfalsk, bedrageri og underslæb af “særligt grov beskaffenhed”, hvor strafferammen er op til otte års fængsel.

– Men vi ligger slet ikke på otte år. Man lægger blandt andet vægt på, hvor meget tiltalte har fået ud af det, antallet af forhold og grovheden af det – at det er noget, tiltalte har gjort i kraft af sit erhverv. Det kommer jeg til at lægge vægt på, siger Britt Janni Hansen.

Anklageren vil ikke på forhånd afsløre, præcist hvad hun mener, forbrydelserne i anklageskriftet skal koste, men da sagen ikke skal føres som en nævningesag, kan man udlede, at anklagemyndigheden ikke vil nedlægge påstand om en straf på over fire år.

– Jeg kan også sige, at vi ikke ligger på fire år. Men selvfølgelig ser vi, at det er en grov sag og vi taler ikke straf i måneder, men i hvert fald over et år, siger anklageren.

Anklagemyndigheden mener desuden, at ejendomsmægleren skal frakendes retten til at virke som ejendomsmægler.

Dommen forventes at falde 20. december.

Navneforbud
Der er nedlagt navneforbud i sagen mod den bornholmske ejendomsmægler.
Navneforbuddet betyder, at pressen ikke må skrive noget, der kan identificere den sigtede.
Retten har mulighed for at ophæve navneforbuddet ved retssagens begyndelse, hvis det særlige hensyn til den tiltalte ikke længere er aktuelt.