Ny forpagter i torvehallen: Konen går i Rema – manden kommer ind til os

Torvehal Bornholm i det tidligere Slagtehus Rønne har, siden iværksætterduoen Line Rix og Morten Pedersen overtog bygningen og åbnede torvehallen i juli 2017, haft det som en afgørende del af sit dna at præsentere bornholmske fødevarer, om de så kommer fra Hallegaard, Kobbevang Økogrønt, Nord Snaps, Ostehjørnet, Stigs Oliven, Buchwalds Kafferisteri, Bornholms Mosteri eller andre lokale producenter.

Sådan vil det også være i fremtiden, selv om der sker ændringer, for konceptet og præsentationen skal hele tiden finpudses.

Frontfiguren i torvehallens café bliver fremover Trine Køhlert, som sammen med sin samlever Brian Jensen har overtaget forpagtningen af den.

Hun, som ellers driver Kvist & Kvas i Nyker sammen med Viola Mellemstrand (som er Kvist, mens Trine selv er Kvas) vil dermed dagligt være at finde i cafeen, og allerede nu kan man opleve ændringer i måden at gøre tingene på.

Cafeen har således åbent dagligt fra tirsdag til lørdag, til forskel fra sidste år, hvor den uden for sommersæsonen kun holdt åbent fredag og lørdag, når der også var åbent i torvehallens forskellige stader.

Trine og Brian har kastet sig ud i projektet med entusiasme, og det er da heller ikke første gang, de arbejder sammen om noget.

– Vi har kendt hinanden i 30 år, men har tidligere været gift hver for sig, siger Trine denne eftermiddag i torvehallen, hvor vi har sat os ind i det lokale, som cafeens borde og stole for en måneds tid siden er rykket ind i, og hvor der til forskel fra tidligere, hvor de stod ude i forhallen, kan varmes op.

Og godt det samme, for det er blevet koldt ude – og dermed også inde i torvehallen, når man træder ind i den.

– Men skal vi ha’ en café uden for sæsonen, så skal det være muligt at varme den op, konstaterer Trine.

Der er blevet sat store ruder i ydermurene til cafeens nye placering, så det tidligere mørke rum, et tidligere kølerum, kan få dagslyset ind.

I løbet af årene har Brian og Trine lavet alle mulige projekter hver for sig, men understøttet hinanden, forklarer hun:

– Hvis jeg er gået i gang med noget, har han hjulpet til – og omvendt.

Hidtil har Morten Pedersen drevet cafeen – og stadeafdelingen i den store hal længere inde bygningen – med hjælp fra ansatte.

– Men han bor til daglig i København, hvor han også driver andre virksomheder, siger Trine.

– Og det er svært at holde drift i vintersæsonen her, hvis der ikke er en, der er her på dagligt basis, og som kan tale med stadeholderne og styre cafeen. En, der står med hånden på kogepladen hele tiden.

Trine Køhlert kender Torvehal Bornholm så godt som nogen, for hun har været med lige siden starten.

– Inden torvehallen åbnede, var Morten forbi Kvist & Kvas og spurgte os, om ikke vi skulle være med, og nærmest inden, vi nåede at svare, havde han sørget for, at vi fik et stade herinde. Derefter kom jeg også hurtigt til at stå for de events og begivenheder, vi laver. Jeg forstod, hvad torvehallen handler om, nemlig at fremvise smagen af Bornholm for både fastboende og turister. Jeg har også et stort netværk, jeg kan trække på, og så har jeg lige fra begyndelsen sparret meget med Morten – også om Kvist & Kvas. Han er god til den slags, siger hun.

I efterårsferien talte de to om, hvor den juleudstilling, Kvist & Kvas traditionelt har lavet i Nyker, skulle være i år.

– Efter at brugsen lukkede i byen, har det ændret flowet af folk, siger hun.

– Der kommer ikke så mange, men vi var blevet tilbudt at lave udstillingen inde i Rønne i det tidligere cykelværksted på hjørnet af Rosengade og Smallegade. Bygningen skal godt nok rives ned til februar, og der er ingen installationer af nogen art, men også Morten syntes, det lød som en god idé.

Det syntes han godt nok kun i tre dage.

– Så ringede han til mig og sagde, at det var en dum idé. For nu havde Kvist & Kvas brugt halvandet år på at rykke kunderne fra Nyker og til torvehallen, og så blev det noget miskmask pludselig at rykke videre ind til Rønne. I stedet fandt vi frem til, at Brian og jeg forpagter cafeen – og laver Kvist & Kvas’ juleudstilling her, siger hun.

Dermed oplever man nu, når man kommer ind ude fra gaden, at man træder direkte ind i juleudstillingen til venstre i forhallen, mens cafedisken er blevet rykket lidt tilbage for at give bedre plads – og cafebordene altså står i det opvarmede lokale til højre for indgangsdøren.

Tykke mure

Trine og Brian forpagter kun området frem til den store hal, hvor staderne holder til.

– Men jeg tager mig også af stadeholderne og taler med dem om, hvad der skal ske i 2019, siger Trine.

– Hvem der vil være med, hvilke events, vi skal lave, og så videre. De kan ha’ den daglige dialog med mig, som også taler med Morten om, hvad der sker, ligesom jeg afholder stademøder, organiserer vores julemarked den 1. og 2. december og så videre.

Det blev et hårdt knokleri for Trine og Brian, da de fandt ud af, at nu skulle der ske noget med cafeen og hele forhallen for at gøre klar til at holde dagligt åbent op til jul.

– Der ligger tre lejligheder i det tidligere Rønne Slagtehus, som Morten jo også ejer, og den ene stod tilfældigvis tom, siger Trine.

– Så vi besluttede at rykke børn, hunden og selv ind i den, så vi ku’ få det hele klart på 14 dage.

Alene at slå hul i murerne, så der kunne komme dagslys ind i det hidtil mørklagte fryserum, var en større opgave end ventet. Det var der godt nok hyret et firma til, men mureren havde vurderet, at det ville tage en dags tid at lave vindueshullerne.

– Men murene er så tykke, at det tog ham to en halv dag, siger Trine.

– De er virkelig godt isoleret, og der var både asfalt, flamingo og mursten i dem.

I det hele taget er det hendes håb, at lokalet vil blive brugt til alt muligt, nu det kan varmes op. For eksempel også til, at firmaer eller andre kan holde møder i det.

– Vi har monteret kroge i loftet, kan stille et langbord op og hænge lamperne over det, siger hun.

– Men folk kan jo også bare komme og arbejde og bruge vores wifi, mens de får sig en god kop kaffe og et stykke kage.

På lidt længere sigt skal der også ansættes en kok til sommersæsonen, som kan præsentere de fødevarer, som kunderne kan købe i staderne, i sin menu. Det vil give en god sammenhængskraft i torvehallen, synes hun.

Mere ombygning

Til januar lukker torvehallen ned igen – men kun, fordi der igen skal endnu en ombygning til i forhold til stadernes organisering og placering. Så 1. februar genåbner i hvert fald cafeen, hvor dens område igen vil indeholde udstilling og salg af Kvist & Kvas’ produkter. Og inden for den nærmeste uges tid vil der blive opsat glaspartier med glasdøre i mellem cafeområdet og stadeholdernes afdeling, så der kan lukkes af til staderne, de dage hvor de ikke er bemandet.

Allerede nu finder man ud over Kvist & Kvas i cafeområdet også træarbejder fra Designbutikken Tyge Axel Holm samt diverse produkter fra både Krogsholm Frugt og Small Batch Brewery.

– Vi sælger så for dem via cafeen, siger Trine Køhlert.

Hun er også glad for samarbejdet med Rema 1000 på den anden side af gaden.

– Vi har en god dialog med den nye købmand, Niclas Fuglsang. Vi understøtter hinanden. Og jeg oplever jo, hvordan der for eksempel kommer mænd ind og siger, ”min kone er i Rema 1000, så jeg ta’r mig lige en kop kaffe”.

Har du også oplevet det modsatte – at en kvinde kommer ind, mens manden går i Rema?

– Nej, faktisk ikke, ler Trine Køhlert.