Domen bliver brugt for lidt: Nu skal der mere gang i kulturen

Domen på Cirkuspladsen i Allinge bliver brugt alt, alt for lidt. Det vil Nordbornholms kulturforening Gang i Kulturen nu gøre noget ved. Foreningen arbejder i øjeblikket på en ”redningsplan” for Domen, der både skal sikre, at den uopvarmede bygning ikke går til, og at der med garanti finder kulturelle kvalitetsarrangementer sted i den hele året.

På næste fredag, 30. november, bliver planerne fremlagt, og Gang i Kulturen vil lægge op til debat. Det sker – naturligvis – i Domen klokken 18.30 til 21.

– Vi vil med det her arrangement skabe et helårsprojekt i Domen. Vi vil holde liv i Domen. Til vores møde indkalder vi foreninger i området samt initiativtagere. Vi skal finde ud af, hvad vi vil med Domen, og hvad vi kan sætte i gang. Vi vil møde op med en række projekter og idéer, så der kommer liv i Domen hele året.

– Jeg kan desværre ikke på nuværende tidspunkt fortælle, hvem det præcis er, vi har kontakt til. Men jeg kan fortælle, at det er landskendte kunstnere, som vil komme og lave koncerter, foredrag, syng-sammen-arrangement og meget mere, fortæller Lars Christiansen.

Tanken er, at Gang i Kulturen skal tage initiativet til at vise, hvordan lokale kræfter kan gøre Domen til det lokale kulturcentrum, som foreningen mener, den ikke er i øjeblikket.

– Gang i Kulturen skal alene stå for det i starten. Så må lokale aktører træde til. Vi skal have de små tandhjul i gang, så forskellige foreninger tager ansvar for forskellige arrangementer.

– På mødet vil vi komme med en plan over de 6-8 aktører, der har sagt ja til at indgå i et årskalenderprogram. Så må vi se, hvem der kan byde ind på hvad. Det kan være, der kommer en kendt forfatter, og at Sandvig Bogby i den forbindelse kunne stå for ølsalg og lignende. Næste gang sker der noget andet, og så tager en anden forening sig af det, siger Lars Christiansen.

Red bygningen!

Ud over at skabe kulturliv i Domen, handler initiativet også om slet og ret at redde bygningen. I øjeblikket står Domen uden opvarmning, hvilket ikke er sundt for en den.

– En bygning til over 14 millioner kroner står på Cirkuspladsen og er i fare for at rådne op. Den er kold, og hvis den skal varmes op, så må det ske med varmekanoner, der kører på diesel. Hvor ”Bright Green” er det? Det skal vi også have set på, siger Lars Christiansen.

Han fortæller, at man på mødet desuden skal drøfte muligheden for at finde en tovholder til projektet og måske søge fonde til det.

Sidste tilmeldingsfrist er på søndag, 25. november.