Bofa klar med ambitiøs plan: Bornholm skal være europamester i affaldssortering

Fra år 2032 skal alt affald på Bornholm genanvendes eller genbruges, og øen skal være en forgangsregion i forhold til affaldssortering.

Sådan lyder overskrifterne i Bofas nye udspil, ”Bornholm viser vej”, som Klima- og Bæredygtighedsudvalgets medlemmer skal tage stilling til, når de mødes mandag.

Ifølge direktør for Bofa Jens Hjul-Nielsen er projektet en måde, hvorpå Bornholms affaldssortering kan ”bringes helt frem i første række”:

– Med ”Bornholm viser vej” kan vi promovere Bornholm på en måde, der stemmer overens med Bright Green Island og Bornholmermålene. Vi tror på, at det vil kunne generere mange gode sideeffekter, blandt andet at fremme grøn turisme og skabe jobs, siger han.

Formand for Klima- og Bæredygtighedsudvalget Anne Thomas (ALT) bakker op om projektet, som er udarbejdet efter et års dialog mellem de to parter.

– Der findes ikke én bornholmer, som ikke er bevidst om plastikproblemet i verdenshavene. Når vi kigger hen på 2032 er vores forbrændingsanlæg samtidig ved at være gammelt, og hvis vi først på det tidspunkt skal tage stilling til, hvad vi skal gøre, er det meget rart at stå med så lidt affald som muligt, siger hun.

I øjeblikket genanvendes eller genbruges omkring 66 procent af al affald på Bornholm, og Anne Thomas anerkender, at projektet er meget ambitiøst:

– Vi kommer sandsynligvis til at være den første region i Europa med det her mål.

Madaffald fylder i regnskabet

Hvis målet skal nås, er det helt afgørende, at vi bliver langt bedre til at sortere vores madaffald, mener Anne Thomas:

– Madaffald udgør en stor procentdel af den samlede mængde affald på Bornholm. Ligeså snart vi begynder at sortere madaffald, tager vi et stort hop op. Det er de sidste procenter, der bliver de sværere, siger hun.

Det er blandt andet ting som asbest i tagene, der sandsynligvis fortsat vil være et problem i 2032, som gør det vanskeligt at nå op på 100 procent, tilføjer hun.

– Hvis vi når i mål med 98 procent, er det også godt, men ambitionen skal være at nå i mål med 100 procent.

På mandagens møde skal udvalget desuden behandle forslaget ”Nye affaldsordninger fra 2022” – der er indstillet af Bofa – for at leve op til en række lovmæssige krav fremsat i regeringens ressourcestrategi ”Danmark uden Affald”.