Aakirkeby: Der skal mere til at slå os ud

De seneste måneders butikslukninger i Aakirkeby stiller byens aktive borgere overfor et valg: Skal – og kan – byen fortsat kalde sig en handelsby, eller skal der nye begreber på bordet for at fange den lille enklaves ånd?

Tre butikker har med kort mellemrum meldt ud, at de smider håndklædet i ringen. Senest tøjforretningen Rie’s, der så sent som i går annoncerede lukning med øjeblikkelig virkning. For ti dage siden kom det frem, at isenkræmmeren Imerco lukker til jul. Og i august meddelte Martin Barslund med beklagelse, at han lukker Vinforsyningen i Bagergården 1. februar.

Samtidig er byens foreninger involveret i de første akter af en gennemgribende områdefornyelsesproces, som skal genskabe Aakirkeby med en ny, endnu ikke fastlagt identitet. Projektet blev stemt videre på økonomiudvalgets møde i onsdags med en budgetramme på næsten 18 mio. kroner.

Lars Funch Jensen, ejer af Knud Jensen & Søn og formand for Sydbornholms Turist- og Erhvervssammeneslutning, ærgrer sig over den seneste tids lukninger, men er fortsat optimistisk på Aakirkebys vegne. Han sidder også i områdefornyelsesprojektets styregruppe sammen med Mugen Adler fra Bornholms Regionskommune.

– Jeg er positiv på Aakirkebys vegne. Vi har en opgave, der ligger foran os, og den vil vi løfte i flok, SYTE og de lokale foreninger. Vi skal nok finde to nye, siger Lars Funch Jensen, der ikke mener, at de seneste måneders udmeldinger giver anledning til at ændre radikalt ved byens selvopfattelse.

– Slet ikke. Vi er stadig en handelsby. Men vi skal også være en by for børnefamilier, for der bliver i øjeblikket produceret flere børn, end vi har plads til i institutioner og dagpleje. Vi har et ønske om at bygge flere boliger, og vi taler om at anlægge en øko-landsby. Der skal være noget til alle, både unge og ældre, fastslår Lars Funch Jensen.

Jeg ville have taget julehandlen med

Marian Lundh, der har drevet Kanns Hotel de seneste tre år, er lidt mere påvirket af nyheden om Rie’s lukning.

– Vi fik allesammen et chok, da vi hørte det. Men jeg har selvfølgelig talt lidt med de andre (forretningsdrivende i byen, red.), og stemningen er, at der kommer to nye. Det er to store lokaler, der bliver ledige, og det at det går glat for nogen, er jo ikke ensbetydende med, at Aakirkeby er et dårligt sted at drive forretning.

Marian Lundh understreger, at der endnu ikke er nogen, der har kendskab til det forløb, der er gået forud for beslutningen om at lukke tøjforretningen på Torvet med dags varsel, som det skete i går.

– Jeg ville nok have taget julehandlen med, hvis det var mig. Jeg forstår heller ikke hvorfor, Imerco sætter priserne ned i julemåneden, jeg ville nok vente til januar. Men vi kender kun brudstykkerne i dag, og i den type forretninger har man at gøre med nogle stærke kræfter, hvor penge ikke nødvendigvis er et issue, siger Marian Lundh.

Tilbage står, at hun ligesom Lars Funch Jensen ser optimistisk på byens fremtid.

– Der skal mere til at slå os ud.