Det handler om borgernes penge: Kommunen vrager Danske Bank

Bornholms Regionskommune vil opsige sin aftale med Danske Bank og er nu på udkig efter en ny samarbejdspartner.

Det fortæller næstformand for økonomi-, erhvervs- og planudvalget, Morten Riis (Ø), oven på onsdagens udvalgsmøde.

– Vi har nu diskuteret det af to omgange i økonomiudvalget, og selvfølgelig handler det om Danske Banks kedelige eventyr i Estland, siger han.

– Det er rigtig mange penge, som vi på borgernes vegne administrerer. Kan vi forsvare at have dem i en bank, som har arbejdet på den måde? Det synes jeg egentlig ikke, vi kan, tilføjer han.

– Vi trækker os ud af samarbejdet så snart, vi har en anden bankforbindelse. Derefter er der en opsigelsesperiode på seks måneder. Nu skal vi finde en bank, som kan leve op til de etiske retningslinjer. Der er nogle kandidater, som ikke er oplagte, siger Morten Riis og nævner Nordea, der for to år siden var involveret i skattely-sagen, “Panama Papers”.

– Vi skal lave retningslinjer for et udbud og udvælge tre banker, der skal byde ind. Bankerne bliver først udpeget på det næste udvalgsmøde, siger han.

Aftalen med Danske Bank blev drøftet under et lukket punkt ved onsdagens udvalgsmøde. Alle udvalgets medlemmer, på nær Linda Kofoed (DF), stemte for forslaget om at finde en ny bank til kommunen.