Opråb fra Allinge-borgere til Folkemødet: I gør os til bussemænd

To store langborde var stillet frem i Kærnehuset i går aftes, tirsdag, da Foreningen Folkemødet holdt borgermøde for lokale. Omkring 50 personer fyldte godt omkring dem. Der var lagt op til, at allinge-sandvigboere på aftenen kunne komme med kritik af årets Folkemøde, så foreningen kunne tage ved lære af sine fejl. Der blev luftet utilfredshed med cykler, der stod og flød i gaderne. Med busser, der holdt i tomgang ved Kirkepladsen. Med handicaptoiletter, som folk i kørestol ikke kunne åbne døren til. Og med for meget nattelarm fra høj musik.

Alt var umiddelbart forløbet planmæssigt, da Foreningen Folkemødets kommunikationsansvarlige, Pelle Nybirk, efter en god halvanden time nåede til det sidste lysbillede i sin PowerPoint-præsentation. Men så rakte Lene Hammer fra Sandvig en finger i vejret, og da hun fik ordet, rettede hun den mod elefanten i rummet.

– Jeg kunne godt tænke mig, at Folkemødet hjælper os private udlejere under Folkemødet, når vi bliver udstillet som nogen, der er grådige og griske. Jeg ved godt, at der er nogen, der tager høje overnatningspriser, men vi er altså langt flere, der ikke gør. Alligevel får vi hvert evig eneste år at vide, at vi tager for meget.

– Kunne Folkemødet, når nogen kommer og siger, at det nu er blevet for dyrt at overnatte, sige, at det ikke er alle, der er grådige? I kunne sige, at der er brodne kar imellem, og dem prøver vi at få rettet ind?, opfordrede Lene Hammer.

Organisationerne ødelægger det

Hurtigt røg hænderne i vejret omkring langbordene. Sagen var tydeligvis hjerteblod. Ikke én i lokalet var andet end glad for, at Allinge har Folkemødet. Og folk mente ikke, at de tog overpriser for overnatning i deres hoteller eller private hjem. Derfor følte folk sig uretfærdigt behandlet af de store organisationer – senest Landbrug og Fødevarer – der har beskyldt dem for grådighed. Og ikke mindst følte de sig svigtet af direktør i Foreningen Folkemødet, Mads Akselbo Holm, der i landsdækkende medier har givet Allinge-Sandvigs private udlejere skylden for høje udgifter for Folkemødets gæster. Sådan var direktørens ageren i hvert fald bredt blevet opfattet.

En af dem, der hævede stemmen, var Merete Lund Jensen, som i tre år har lejet sit hus ud til Landbrug og Fødevarer uden at hæve prisen.

– Vi er i bund og grund rigtig rasende, fordi de store organisationer er med til at smadre Folkemødets image. Der er måske nogen små, der tager kæmpe priser, men vi er faktisk også nogen, der er rigtig fair, og vi får ingen opbakning nogen steder fra, sagde Merete Lund Jensen.

Overbyder hinanden

Flere var inde på, at de store danske organisationer selv bærer en del af skylden for, at der nogle steder er høje priser. Blandt andre næstformand i Allinge-Sandvig Byforening, Anders Koefoed Larsen.

– Det er normalt, at en organisation kommer hen til en husejer og siger: Vi vil godt leje dit hus, og så får du 20.000 eller 30.000 kroner mere for det. Så er der vel ikke nogen, der siger, at man kun vil have 10.000 kroner, sagde han.

Den konstatering kom ikke til at stå uimodsagt. Marianne Kristensen fra Allinge tog ordet.

– Nu kan jeg spille rigtig hellig. For jeg er blevet tilbudt 30.000 kroner for at udleje mit hus i Havnegade under Folkemødet. Jeg kunne have taget imod pengene og bidraget til at ødelagde det hele – men gu’ vil jeg ej. Vi har taget den normale pris – 8.000 kroner – for en uge. Vi ødelægger hele Folkemødet ved at gøre andet. Vi skal beholde det her i Allinge, og derfor skal vi være ordentlige, sagde Marianne Kristensen.

Direktøren: Vi hører noget andet

Der blev nævnt eksempler på, at organisationer ikke engang bruger de overnatninger, de betaler for. For eksempel havde en organisation angiveligt lejet to værelser til fire personer i fire dage, som endte med kun at være beboet af to personer i to dage. Den regning må have været høj pr. person, men ikke nødvendigvis på grund af udlejeren.

Sådanne nuancer er nærmest umulige at bringe ind i debatten med de store organisationer. For debatten beror ikke på klare fakta, påpegede mange. Blandt andre Allan Stender fra Allinge.

– Når de rigtig store organisationer går ud og siger, at vi tager for mange penge i Allinge, ved vi ikke, hvad vi skal gøre ved det. Der er ikke nogen tal. Hvad er det, der er for dyrt? Hvor er det henne? Nogle organisationer lader til at piske en stemning op, og det er fandeme svært at svare igen på, sagde Allan Stender.

Afhængigt af organisationerne

Mads Akselbo Holm lyttede til, hvad folk havde at sige, men holdt stædigt fast i sit budskab: Skal vi sikre Folkemødet i fremtiden, skal priserne ned. Det er nemlig de store organisationer, der laver indholdet på Folkemødet. Flere af dem overvejer i øjeblikket at trække sig ligesom Landbrug og Fødevarer, og sker det, er der ikke længere noget Folkemøde i Allinge.

– Vi bliver nødt til at fortælle den sandhed, som vi møder. Vores arrangører kan konstatere, at vi fra Folkemødets side har sat vores egne priser ned med ti procent, og at areallejen ikke har ændret sig i tre år. Men de kan ikke konstatere, at overnatningspriserne ikke har bevæget sig i tre år, sagde Mads Akselbo Holm.

Beklagede sin kommunikation

Efter rigtig mange indlæg i debatten lod det til at gå op for folkemødedirektøren, hvor frustrerede folk var. Der var folk, der nu overvejede helt at lade være med at udleje deres huse. Noget, som han ellers har opfordret til, at man gør. ”Jeg føler mig som en bussemand, når jeg lejer mit hus ud,” som det blev sagt.

Mads Akselbo Holm måtte konstatere, at han uforvarende var kommet til at gøre sig utilbens med lokale, der vil Folkemødet det bedste.

– Jeg tager det meget til efterretning. Det har aldrig været min intention, at min kommunikation omkring overnatning og mådehold på det private marked skulle få jer til at føle jer som bussemænd. Der tror jeg, at vi kan blive lagt bedre. Tak for indput. Vi kan nu tænke over en vejledning for, hvad ting kunne koste, så alle har noget at forholde sig til, sagde Mads Akselbo Holm.

Efter bølgerne var gået højt, indfandt smilene sig dog hurtigt igen. Sven Arvidsen, som virkelig havde delt verbale tæsk ud, fik ordet og skamroste Foreningen Folkemødet for en flot indsats. Et indlæg, som blev mødt af massive klapsalver fra salen, før alle gik hver til sit i godt humør.