Arbejdet i Sorte Muld kan strække sig over årtier

Det arkæologiske arbejde på Sorte Muld, et naturområde i Ibsker 2,5 kilometer sydvest for Svaneke, gik så småt i gang i weekenden, da et hold arkæologer gennemførte en forstadieundersøgelse af området.

Til foråret begynder udgravningen på Sorte Muld, og forskerne granskede jorden for at finde ud af, hvor næste års arbejde skal centreres.

Ifølge direktør ved Bornholms Museum, Jacob Bjerring-Hansen, handler udgravningen først og fremmest om at opnå mere viden om stedet, som formentlig har spillet en stor rolle historisk.

– Vi har aldrig været nede i det centrale tempelanlæg. Derfor er der en masse ting, som vi endnu ikke ved noget om i forhold til helligdommen på stedet. Hvad har det været for et sted? Hvor stort har templet præcist været? Vi har nogle indikationer på det ud fra målinger, men nu skal vi have det bekræftet ved egentlige udgravninger, siger direktøren, som mener, at Sorte Muld er noget helt særligt.

– Vi har mange rige pladser på Bornholm, men Sorte Muld overstråler dem alle, fordi fundrigdommen – bare på de mindre udgravninger, der er blevet lavet – var så enorm, siger han.

I alt er knap 3.000 såkaldte guldgubber blevet fundet på Sorte Muld, der menes at have været et af områdets rigeste magtcentre i jernalderen.

– Næste år bliver bare en smagsprøve på, hvad der kommer til at vente. Hvis vi virkelig skal grave Sorte Muld ud, er det formentlig et projekt, der vil strække sig over årtier, og til det skal vi skaffe nogle meget større midler. De kommende års udgravninger skal vise, hvor rigt området er, og hvor mange informationer, der gemmer sig, afslutter han.