Ny naturkanon: Christiansø er blandt de 15 udvalgte perler

Ertholmene er udnævnt som et af de skønneste steder på danmarkskortet af en jury bestående af otte fagfolk og naturformidlere.

Øerne øst for Bornholm udgør dermed i selskab med 14 andre naturperler Danmarks nye naturkanon.

Naturområder lige fra Råbjerg Mile i nord over Gudenåens og Skjernåens kilder i Midtjylland til Møns Klint er udnævnt. Den bynære natur på Vestamager nær hovedstaden er også kommet med.

Juryen har sammensat naturkanonen på baggrund af 1670 forslag fra borgerne.

– Det er nogle vidunderlige steder, og jeg kan kun anbefale at opleve dem, siger miljøminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i en pressemeddelelse.

Han præsenterer den nye naturkanon tirsdag formiddag ved Jernhatten på Djurslands østkyst. Jernhatten er en fredet bakke og et udsigtspunkt, og stedet er også med på kortet over unikke naturoplevelser.

– Danmarks Naturkanon skal være for alle danskere. Så uanset hvor vi er i landet, skal vi for eksempel på en familietur nemt kunne besøge et sted i naturkanonen. Der er mere forunderlig natur i Danmark, end man tror. Jeg håber, at den nye naturkanon kan inspirere alle borgere, så vi får endnu mere glæde af naturen, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Juryformand Susanne Sayers kalder det et “privilegium” at have været med i arbejdet.

– Det har været en stor og glædelig overraskelse at se de tusindvis af kommentarer fra danskerne om, hvor meget naturen betyder for dem. Vi har noget unikt, og det skal vi værdsætte og passe godt på, siger hun.

Kriterierne for at komme med i den nye naturkanon er, at den enkelte lokalitet skal have “en smuk natur og noget særligt, der er værd at besøge”.

Desuden skal lokaliteten “have en væsentlig biologisk, geologisk eller landskabelige værdi”. Endelig skal der skal være offentlig adgang til stedet, ligesom det har været en ambition at få alle landsdele repræsenteret.