Juletræet får en ny plads på Store Torv

De seneste to vintre har skøjtebanen glimret ved sit fravær på Store Torv. Det har til gengæld betydet, at byens store juletræ har stået på det, der var dets rette plads, inden skøjtebanen gjorde sit indtog på torvet.

I år vender skøjtebanen tilbage, og det betyder, at juletræet kommer til at stå henne ved Tidesten-skulpturen.

Det vækker lidt ambivalente følelser hos formand Jan Bidstrup fra Rønne Handelsstandsforening.

– Vi glæder os over, at skøjtebanen kommer op, men ærgrer os over, at vi ikke kan have juletræet stående på dets rette plads, siger han.

Faktisk har han prøvet at få lov til at stille det et helt tredje sted, men han var for sent ude, så det kunne ikke lade sig gøre i år.

– Det sidder i sådan nogle cylindere ned i jorden, og det er ikke noget, man lige etablerer nyt af. Jeg fik det svar fra kommunen, at hvis vi kan nå til enighed med de torvehandlende, så kan man efterkomme vores ønske til næste år, fortæller Jan Bidstrup.

Ønsket er en placering mere centralt mellem skulpturen og springvandet, så træet ikke bliver presset op ad skulpturen. Så ville det stå midt på pladsen lige ud for Café Gustav, hvor det i år kommer til at stå på cafeens udeserveringsplads.

– Jeg ville gerne have, at man havde flyttet det, for så kunne vi have lavet noget med Grønne Rønne, som har været rigtig dygtig og smadder kreativ med de mindre træer rundt omkring, siger handelsformanden.

Han tilføjer, at han har været i dialog med Grønne Rønne, som lægger sig i selen for at få det bedst mulige ud af årets placering, og så håber han, at det kan komme til at stå bedre næste år.

– Det kræver, at flere aktører nikker ja til det, at der er enighed om det. De torvehandlende pynter også på torvet, og de skal kunne se, at det er en god idé, siger han.

Ikke koldt nok

Som formand for handelsstandsforeningen og handelsdrivende med butik ved Store Torv støtter Jan Bidstrup den kommunale skøjtebane økonomisk, for det er en gratis udendørs fritidsoplevelse for børn, og dem er der ikke mange af på Bornholm om vinteren.

Tidligere har han også bildt sig selv ind, at den skaber ekstra omsætning i butikkerne ved torvet, men den forestilling har de seneste år uden skøjtebane aflivet. Og det ærgrer ham, at den ofte ligger ubenyttet hen i det meste af december, fordi det ikke er koldt nok til at lave is.

– Det havde været helt fantastisk optimalt, hvis jeg kunne åbne skøjtebanen, samtidig med at vi tænder juletræet, så hvis der er lidt malurt i bægeret med skøjtebanen, så er det, at vi sjældent får liv i den før meget, meget tæt på den 24., og ofte er vi kommet hen i mellemjulen eller efter nytår, før der er kommet liv på den, siger Jan Bidstrup.