V-formand inviterer politikere på færgetur i blæst

Kom med en tur på Express 1 i stærk blæst. Den invitation gav Venstre Bornholms formand Niels Plum søndag partiets transportordfører Kristian Pihl Lorentzen. Invitationen kom fra talerstolen under partiets årsmøde i Herning.

– På Venstre Bornholms vegne vil jeg hermed invitere trafikordfører Kristian Pihl Lorentzen på en færgetur, når det blæser bare 12 til 14 meter i sekundet, hvis altså prammen sejler. Ja, for den sags skyld skal samtlige trafikordførere fra de forskellige partier være velkomne, sagde han ved Venstre- landsmødet.

Niels Plum tilføjer over for Bornholms Tidende, at invitationen nu vil blive sendt til transportordførerne fra de øvrige partier bag færgeaftalen, der har ført Express 1 til Bornholm.

Så det er ikke bare en gimmick fra din side?

– Nej, jeg mener det, og jeg mener det meget alvorligt. Jeg står for en invitation, siger Niels Plum.

– Jeg talte meget kort med vores trafikordfører, og han sagde, at han glædede sig til turen. Så han har i hvert fald taget imod invitationen. Nu skal jeg have fat i ordførerne fra de andre partier.

– Problemet er selvfølgelig, at man ikke kan forudsige, hvornår det blæser 12 til 14 meter i sekundet. Eller for den sags skyld, hvornår færgen er aflyst, siger Niels Plum.

Før invitationen til Venstres transportordfører faldt, ridsede Niels Plum situationen på Bornholm op, som han har oplevet den siden 1. september, hvor Molslinjen overtog sejladsen.

– Kære landsmødedeltagere, kære statsminister. Danmark er et fællesskab, der hænger sammen. Det siger vi ofte, og det håber jeg, at vi stadig mener i Venstre, sagde han.

– En positiv udvikling er ved at blive totalt smadret på grund af en motorvej til søs: Motorvejen over Østersøen. En livsnerve for os på øen ude i Østersøen. Der er tale om en samfundsbetinget sejlads, hvor Molslinjen hver dag modtager en million kroner.

Niels Plum beskrev forholdene omkring Express 1 som uholdbare for både passagerer og det bornholmske erhvervsliv.

– En hurtigfærge uden stabilisator er ved blæst på bare 8-10 meter i sekundet næsten umulig at være på. Aflysning efter aflysning er totalt uacceptabelt. Det er til stor skade for erhvervslivet, som ikke rettidigt får eller kan levere varer til aftalte tider, sagde han

– Når kaptajnen kan betegne en sejlads som ”40 minutter i helvede”, hvordan skal det så ikke blive, når vi får vindstyrker på bare 16 meter pr. sekund, som er det, som den snart ti år gamle pram er godkendt til? Turisterhvervet vil blive hårdt ramt, sagde Niels Plum.

– Der er i denne sag ikke udvist rettidig omhu. Der er ingen, der har inddraget søkyndige folk, som ved, hvad det betyder at sejle på Østersøen.