Enhedslisten vil gøre klimadebatten nærværende

For Enhedslisten Bornholm handlede det om at sætte klimaet og klimaforandringerne på dagsordenen, da man søndag inviterede til foredrag med meteorolog Jesper Theilgaard i Galleri Rasch i Rønne. Det gjaldt både på det politiske og det personlige plan.

– Vi synes simpelthen, at klimaet er så vigtigt et spørgsmål, at vi er nødt til at tage det op til en seriøs diskussion, og med sommerens tørke in mente kan vi ikke bare sidde med hændernes i skødet. Vi er nødt til at gøre et eller andet, forklarede gruppeformand Morten Riis inden foredraget.

Han gjorde det samtidig klart, at Enhedslisten rigtig gerne vil have, at man kommer til at diskutere klima i forbindelse med det kommende folketingsvalg.

Valget af Jesper Theilgaard som foredragsholder skyltes dels, at han er ekspert på området og har dedikeret sig til at tage rundt og snakke om klima og klimaforandring, og dels at han er en person, som i sig selv tiltrækker sig lidt opmærksomhed.

For Morten Riis betød det også noget, at Jesper Theilgaard har bud på, hvad der kan stilles op for at bremse klimaforandringerne, både som samfund og som individ.

– Jeg ved godt, at vi som Bornholm ikke kan redde hele verden, men jeg tror, at der er brug for, at nogen går foran, og jeg tænker, at jo længere nede vi kan starte i det hierarki, desto mere aktion kommer der, desto mere handling. Vi kan godt gå og vente på det ene klimatopmøde efter det andet, men min erfaring siger mig, at det ikke har rykket så meget, og jeg tror, der er brug for, at vi langt nede i systemet gør, hvad vi kan, for at det skal være anderledes, sagde han.

Uden muligheden for at handle kunne Morten Riis godt forestille sig, at dagens tilhørere risikerede at blive desillusionerede. Og det var ikke meningen.

– Det er vigtigt, at man ikke bare går hjem og tænker, at verden er ved at gå under. Det tror jeg sådan set, at den er, hvis vi fortsætter ad samme spor. Man er nødt til at kunne gå hjem og fornemme, at man kan være med til at sørge for, at ens børn og børnebørn også har et klima, der er ti at holde ud at leve i, sagde Enhedslistens gruppeformand i kommunalbestyrelsen.