Fem kandiderer til posten som leder i kriseramte Alternativet

Fem personer har meldt sig til at blive ny politisk leder i Alternativet efter Josephine Fock, som trådte øjeblikkeligt tilbage i november sidste år, fordi opgaven med at samle partiet var for svær.

Det vil én af de fem få ansvaret for frem mod først kommunalvalget i november og dernæst folketingsvalget, som vil finde sted om senest to og et halvt år.

Den ene af de fem kandidater er kultur- og fritidsborgmester i København Franciska Rosenkilde, mens de fire andre er mere ukendte i den brede befolkning.

Partiet har længe været i krise og har kun et medlem af Folketinget, hvilket er Torsten Gejl. Han vil dog ikke være leder.

Partiet gik tilbage ved folketingsvalget fra ni til fem mandater, men det helt store politiske nederlag var, at rød blok fik flertal uden om Alternativet.

Siden trak daværende politisk leder Uffe Elbæk sig for at give plads, og Josephine Fock tog over, hvilket førte til en opsplitning af partiet.

Fire andre kandidater nåede at melde sig som politisk leder, inden fristen udløb i weekenden.

Kandidaterne har nu 14 dage til at samle 100 erklæringer, som giver muligheden for at kunne stille op til selve valget.

Foreløbig er det kun to ud af fem, der har indsamlet det.

Franciska Rosenkilde var den første til at melde sig og er nået i mål med sit kandidatur.

Alternativets medlemmer er indkaldt til ekstraordinært landsmøde 7. februar med henblik på at vælge ny politisk leder.

Det fem kandidater er borgmester Franciska Rosenkilde, manuskriptforfatter og instruktør Troels Christian Jakobsen, politisk aktivist Thomas Due Nielsen, jurist Jan Kristoffersen og adjunkt Thor Clasen Jonasen.

/ritzau/