Efter advokaters vurdering: SF vil rejse rigsretssag mod Støjberg

SF melder sig til flokken af partier, der er klar til at rejse en rigsretssag mod tidligere minister Inger Støjberg (V). Det oplyser partiets retsordfører, Karina Lorentzen.

Beslutningen kommer, efter at to uvildige advokater på et udvalgsmøde i Folketinget har fremlagt deres vurdering af grundlaget for en rigsretssag mod Støjberg (V).

De to advokater fremlagde deres vurdering for et underudvalg for Udvalget for Forretningsorden i Folketinget onsdag.

Her kom det frem, at advokaterne vurderer, at der er en “rimelig formodning” om dom, hvis der rejses en sag mod Støjberg.

Sammenholdt med Instrukskommissionens delberetning tidligere er det nok til, at SF anbefaler en rigsretssag.

Kommissionen kom med en beretning i december. Her ytrede den hård kritik af Støjbergs rolle i en sag fra 2016 om adskilte asylpar, hvor den ene var mindreårig. Støjberg var dengang udlændinge- og integrationsminister.

Sagen handler mere konkret om en instruks, som i februar 2016 blev udstedt af Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Instruksen fik Udlændingestyrelsen til – i strid med loven – at adskille alle asylpar, hvor den ene var mindreårig.

Med SF’s anbefaling af en rigsret slutter partiet sig til blandt andet Det Radikale Venstre og Liberal Alliance, der tidligere har erklæret deres støtte til en rigsretssag.

Efter advokaternes konklusion på mødet onsdag sagde Liberal Alliances Ole Birk Olesen, at det vil “helt absurd”, hvis der ikke rejses en rigsretssag.

Et flertal i Folketinget er dog stadig uafklaret. Regeringspartiet Socialdemokraterne og De Konservative skal først drøfte advokaternes vurdering i deres respektive folketingsgrupper.

Derudover er det uklart, hvad Støjbergs eget parti, Venstre, vil anbefale.

/ritzau/